Мечтата на Ас.Василев беше да стане...

Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо...

Влюбих се в Ивана Тръмп: М. Бакалова

Мария Бакалова играе Ивана Тръмп в The Apprentice на Али...

Месинджър вече над Меркурий

отпечатай новината

07.10.2008 13:48 | Видян 2465 пъти

Месинджър вече над Меркурий

Днес сондата "Месинджър" на НАСА ще прелети над осеяната с кратери повърхност на Меркурий, "хвърляйки близък поглед" към планетата , предаде Ройтерс. "Месинджър" ще премине на 200 км над повърхността на Меркурий със скорост от 24 000 км/час., за да направи снимки на около една трета от планетата, уточни РИА "Новости".

За астрономите снимките ще са особено интересни, тъй като тези области на Меркурий досега не са били изучени. Сондата ще направи около 1200 фотографии на "тъмната страна" на планетата, която не може да бъде изследвана от Земята, съобщиха от НАСА.

Това ще е второто приближаване на сондата до планетата. През януари "Месинджър" стана първата сонда от 33 години насам, прелетяла край най-близката планета до Слънцето. Единственият път преди това, когато Меркурий е бил посещаван от космически апарат, е през 1975 г.

Тогава сондата "Маринър" на НАСА прелетя три пъти край планетата, събра данни за около 45 процента от повърхността й и направи снимки на планетата, припомня агенцията. При прелитането си край Меркурий през януари "Месинджър" картографира около 20 процента от повърхността на планетата.

Сега сондата ще събере данни за още 30 процента от Меркурий от обратната страна на тази, покрай която премина през януари. Ако всичко се развива по план, "Месинджър" не само ще заснеме повърхността, но и ще измери магнитното поле на западното полукълбо, ще извърши ултравиолетово сканиране, което ще даде повече сведения за състава на кората.

"Планираме "Месинджър" да изучи неизвестен досега район на Меркурий, който по площ е сравним с територията на Южна Америка. На практика всички направени снимки ще са уникални", каза Шон Соломон, научен ръководител на мисията, учени от Института Карнеги.

Данните от прелитането на сондата през януари показаха, че вулканична дейност е изиграла основна роля във формирането на повърхността на Меркурий. "Месинджър" откри уникални вулканични структури, нови детайли за огромен кратер, образувал се вследствие на сблъсък с друго тяло, както и доказателства, че магнитното поле на планетата се генерира в нейното ядро от разтопено желязо.

"Месинджър" отново ще прелети край Меркурий през септември 2009 г., преди през 2011 г. да изпълни целта си да влезе в орбита около планетата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !