Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Киномания стартира на 13 ноември

отпечатай новината

04.11.2014 17:38 | Видян 1539 пъти

Киномания стартира на 13 ноември

Традиционното 28-мо издание на „Киномания” ще се проведе от 13-ти до 30-ти ноември т.г. Кинофестивалът, чиито организатор е Националният дворец на културата, ще покаже 60 филма с най-интересното, актуално и стойностно от европейското и световното  кино. Събитието ще предложи за всекиго по нещо от категориите „Фестивал на фестивалите”, „Киното и неговата история”, „Класически удоволствия”, „Фестивал на френското кино”,, „Детско кино”, „Кулинарно кино” , италиански филми, български продукции и др. 

Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, „Одеон”, „Дом на киното” „Евросинема”, Културен център G8, както и в Пловдив и Варна. Билети за всички филми са в продажби на касите на НДК . Предвидени са и пакетни цени , които осигуряват до 50 % отстъпка от цената.

Заглавия, които фестивалът ще представи са последният филм на Уди Алън –Магия в полунощ, Госпожица Юлия по Стринберг, под режисурата на Лив Улман и с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел, Облаците на Силс Марияс Жюлиет Бинош, Г-н Търнър на Майк Лий (с награда от Кан за най-добър актьор на Тимоти Спол, както и вече нашумелият Игра на кодове - с Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач, който спечели Голямата награда на публиката във фестивала в Торонто. Хитовете в програмата включват и Измет– реплика на Беднякът милионер с режисьор Стивън Долдри (Часовете, Четецът), както и Рио, обичам те, в който участва цяло съзвездие от актьори: Венсан Касел, Ванеса Паради, Джон Туртуро, Харви Кайтел и др.

Българските филми в „Киномания 2014” са цели 6: игралният Потъването на Созопо (който официално ще открие фестивала на 13 ноември в зала 1) на Костадин Бонев с участието на Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров, документалният филм на журналистката Диана Иванова Чуй за историята на радио „Свободна Европа“ и влиянието му в България в годините на комунизма, телевизионни филми от поредицата „Непознатите” на Георги Тошев – три завладяващи истории - за „АББА“, Татяна Лолова и Богдана Карадочева, както и документалният филм на Коста Биков за легендарния кинопросветител Тони Андрейков – „Гражданинът кино“.

Тази година прожекциите за малчуганите в зала 1 на НДК ще са безплатни (билети ще заплащат само родителите им)! Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на постоянното представителство на Европейската комисия у нас. Сред акцентите са екранизации по Пинокио, Емил от Льонеберя, игрална версия на историите за Петсън и Финдъс, както и анимацията Мумините на Ривиерата, създадена специално по случай 100-годишнината от рождението на Туве Янсон.  За трети път Френският институт и НДК си сътрудничат в организирането и представянето на Фестивала на френското кино в рамките на Киномания. Тук най-горещите филми са Красавицата и Звяра с Венсан Касел и Леа Сейду, Дипломация на Фолкер Шльондорф, новият филм за прочутия дизайнер – Ив Сен Лоран, представен на фестивала в Кан, както и екранизацията по романа на Катрин Панкол Жълтите очи на крокодилите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !