Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Златният физик е Мъж на годината

отпечатай новината

13.01.2015 14:21 | Видян 1277 пъти

Златният физик е Мъж на годината

Физикът Теодосий Теодосиев стана "Мъж на годината" за 2014 г. в традиционната ежегодна анкета, организира на от радио "Дарик".

"Златният физик на България" е създател специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Той е автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик. През последните 40 години Теодосиев е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала.

"Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици", каза Теодосиев преди дни.

"При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали. Това е сериозно нещо и става с много вдъхновение", допълва физикът.

Другите двама, които тази година събраха най-голям вот от членовете на Академията, съставена от журналисти на Дарик и председателствана от изпълнителния директор на медията Радосвет Радев, са:

- Боян Петров - алпинист, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум;

- Милен Русков - писател, автор на бестселъра "Възвишение", с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

През последните години с титлата "Мъж на годината" бяха удостоени:
- 2013 - боксьорът Кубрат Пулев
- 2012 - Петър Петров, спасителят-механик от кораба "Коста Конкордия"
- 2011 - Стефан Стойчев, спасителят от магистрала "Тракия".

Първият "Мъж на годината", който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !