Българското село - вече в неделя от...

От 31 март „Българското село“ ще се излъчва всяка неделя...

ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Латинка със световен рекорд - стана звезда чак на 65

отпечатай новината

11.04.2015 09:00 | Видян 4138 пъти

Латинка със световен рекорд - стана звезда чак на 65

„Най-много обичам Пепата да разказва за абитуриентския си бал”, разказва навремето пред приятели Латинка Петрова. Тя се шегува с колегата си в Сатиричния театър Пепа Николова, която според нея не е изкласила докрай. Двете са от групата на епизодичките в една от първите трупи на София. Почти не играят на сцената. Но затова пък имат време да обикалят надлъж и нашир страната за така наречените халтури – естрадни програми по села и паланки, от които тогава се правят много пари.


Пепа е от Харманли. Дали е завършила училище не е ясно, а самата тя няма как да бъде попитана, понеже през 2006 г., тогава на 60, почина от рак. Когато е на 19, тя пристига в София. Няма как да се пробва в модния по онова време ВИТИЗ, където щеше да стане състудентка на Латинка Петрова, Стефан Данаилов, Илия Добрев, Марин Янев и куп още знаменити днес артисти.


Пробва се за естрадна певица и дори ходи на курсове. Гласът й е силен, но е слаба с нотите. Късметът й проработва, когато я забелява режисьорът Вили Цанков – първият мъж на съпругата на Стефан Данаилов. Той я кани в Младежкия театър, назначава я там, но година по-късно е изгонен със скандал. Близките му колеги са разселени по провинцията – Пепа се озовава в родния си окръг – разпределена е в Хасковския театър.

Тя си навлича гнева на властта и по друга причина. На курсовете за естрадни певици хубавелката е привлякла вниманието и на Петър Слабаков, който я запознава с режисьорите Христо Писков и Ирина Акташева. Те я канят за първата и последната й главна роля. Тя е във филма „Понеделник сутрин”. Пепата играе леко момиче, което се опитва да влезе в релси като е пратено в мъжка работническа бригада.

Филмът е забранен

Вместо през 1966 г., е показан едва малко преди падането на режима на Живков, по времето на така наречената Перестройка. Пепа получава наградата за женска роля за 1989 г. Но вече е късно да стане кинозвезда, заради скандалния и провален дебют никога повече не й дават главна роля.


Затова пък е царица на епизодите. Тя е причината „Манго и мечката” да стане култовата серия от първия сезон на великия сериал „На всеки километър”.
Нейната циганка Джалма е увековечена  не само от тв камерата, но и в песен на дует „Ритон”, станала хит и в Русия. Партньор на Пепата, както и в „Понеделник сутрин” е Стефан Данаилов. За него сериалът е звездният му час. За нея филмът е влизане в клишето на циганските образи, каквито ще играе от 1969 до 1999 г. в последната си епизодична роля в характерния за ранния Костовизъм сериал „Дунав мост”. „Понеделник сутрин” я прави и търсена кинопроститутка - такава роля тя получава и в „Няма нищо по-хубаво от лошото време”.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !