Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Започна кинофестивалът в Дамаск

отпечатай новината

03.11.2008 09:17 | Видян 1678 пъти

Започна кинофестивалът в Дамаск

В Дамаск с танцов спектакъл на Народния ансамбъл на Сирия тържествено беше открит 16-ият международен кинофестивал, който ще продължи до 11 ноември, съобщиха Франс прес и РИА "Новости".

На церемонията по откриването министърът на културата на Сирия Риад Наасан Ага и директорът на фестивала Мухамед ал Ахмед връчиха награди за постижения в киното на почетните гости на фестивала - видни арабски и чужди звезди, сред които Клаудия Кардинале, Катрин Деньов, Франко Неро и Ричард Харисън.

Специална почит беше отдадена на емблематичната фигура на арабското кино, египтянина Юсеф Шахин, починал през юли. По данни на Франс прес на фестивала ще бъдат показани над 250 пълнометражни и 56 късометражни филма от 44 държави.

В конкурсната програма са включени 23 пълнометражни филма от 19 страни, като 7 от тях за пръв път се представят пред зрителите.

Председател на журито е френският режисьор Ив Боасе. Освен наградата за пълнометражен филм, ще бъдат раздадени още две отличия - за късометражен филм и за най-добър арабски филм. Втората награда се присъжда единствено на този фестивал.

На откриването беше показан турският филм "Трите маймуни" на Нури Билге Джейлан, който получи наградата за най-добър режисьор на тазгодишния кинофестивал в Кан. Фестивалът ще бъде закрит с прожекция на бразилския филм на режисьора Жозе Падиля "Елитен отряд", който бе отличен със "Златната мечка" на международния кинофестивал в Берлин тази година.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !