Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как Касисус стана Али

отпечатай новината

06.06.2016 14:00 | Видян 2917 пъти

Как Касисус стана Али

Малко, след като слага колана на световен шампион по бокс за професионалисти във върховата свръхтежка категория, баптистът християнин Касиус Клей, кръстен като пълен адаш на баща си, се превръща в мюсюлманина Мохамед Али. Ней-вероятната причина е, че освен по цвят на кожата, той иска да протестира срещу дискриманацията в САЩ като влезе в още едно малцинство – този път религиозно.

През ноември 1964 г. е уговорен мач – реванш за световната титла между Али и бития от него Листън. Афроамериканецът обаче претърпява спешна операция от херния три дни преди двубоя, който трябва да се състои в Бостън. Срещата е пренасрочена за май 1965 г. в Люистън, щата Мейн. Още в първия рунд Али праща съперника в нокдаун, той лежи 20 секунди, обаче не е отброен, защото шампионът не ще да се оттегли в ъгъла. Няколко секунди по-късно, след като момчето на мафията вече е на крака обаче съдията Джърси Джо Уолкът обявява Али за победител с нокаут. Всичко продължава нещо като 2 минути.

Падането на противника се оправдава със заплахи от Ислямска нация

Според тогавашната преса, която ненавижда Али заради активността му срещу сегрегацията на цветнокожите, мюсюлманите искали да превърнат боксьора в нещо като рекламно лице на своята кауза и затова принудили Листън да се откаже от боя. Мохамед обаче защитава титлата си и срещу Флойд Патерсън на 22 ноември 1965 г. И категорично го надиграва в 12 рунда.
Али е предизвикан от шампиона във версията на Световната боксова асоциация Ърни Терел и двамата се уговарят за мач в Чикаго на 29 март 1966 г. Съперникът се е уредил с титлата, след като WBA става една от двете федерации, отнели на афроамериканеца правото да се нарича „абсолютен първенец на планетата” заради присъединяването му към Ислямска нация.
Отказът на най-великия да служи като войник във Виетнам в знак на протест срещу несправедливата агресия на САЩ в Индокитай е причина да се провали не само мачът, но и да бъде зачеркнато името на Али като шампион. Той обаче е категоричен: „Аз нямам нищо срещу Виет Конг (б.р.комунистическата част на Виетнам, която надделява над американците и капиталистическите сили от юга на държавата) , защото никой във Виет Конг не ме е наричал „негър”.
Обиден на Америка, Али заминава да събира популярност и да прави пари в Европа, където играе срещу Джордж Чувало, Хенри Купър, Браян Ландън и Карл Мидълбергер. Връща се в родината си през есента на 1966 г.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !