Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Над 200 изложители на Коледния панаир на книгата в НДК

отпечатай новината

01.12.2016 16:58 | Видян 1740 пъти

Над 200 изложители на Коледния панаир на книгата в НДК

Най-новите и най-атрактивни заглавия на книжния пазар, големи отстъпки, празнично настроение и перфектни подаръци за Коледа ще намерите на Софийският международен панаир на книгата в НДК от 13 до 18 декември, по-известен като Коледния панаир на книгата. Това ще бъде 44-то издание на най-големия литературен форум у нас, организиран ежегодно от асоциация "Българска книга".  Над 200 изложители от страната и чужбина ще превърнат Двореца в притегателно място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти. За четвърти път по време на Панаира ще се състои и вълнуващият Софийски международен литературен фестивал, в който ще вземат участие над 60 наши и чуждестранни автори. За разлика от предишните издания на феста, когато фокусът беше поставян върху литературата на даден регион, сега, за пръв път водещ ще бъде не тесният „географски“ принцип, а тема, която засяга всички ни и изисква сериозен диалог - "Миграция, идентичност и принадлежност". Както обикновено издателствата ще направят реверанс към своите читатели с големи отстъпки от цените. От 10 до 70 % ще са те на щанд 101 - на издателство "Милениум".

Там ще откриете едни от най-вълнуващите и атрактивни нови книги, много от които излизат от печат непосредствено преди Панаира на книгата. Едва ли има съвременен човек, който ще остане равнодушен пред предупрежденията, отправени към глобалния свят, от Марк Гудман в книгата му "Киберпрестъпления". Авторът е посветил живота си на това да проучва бъдещите престъпни изобретения, които са резултат от напредъка на технологиите. Той разсъждава върху възможните деструктивни приложения на роботиката, изкуствения интелект, социалните мрежи, виртуалната реалност, триизмерния печат и синтетичната биология. "Когато всичко е свързано, всеки е уязвим. Технологията, която приемаме в ежедневието си без да се замисляме, може да ни изиграе лоша шега", пише Гудман. "Киберпрестъпления" не просто представя престъпните нововъведения и нашите уязвими места, но и предлага път към победата над милиардите заплахи, които ни дебнат.

На вълната на празничното настроение е изключителната селекция от коледни разкази в сборника „Витлеемската звезда“. Изящната книга е едно от най-хубавите предложения за подарък, който да поднесем на близките си за празника, а и във всеки един ден от годината. В нея са поместени 15 творби на класици от цял свят и от различни епохи. Сред тях са Толстой, Достоевски, Чехов, Мопасан, Марк Твен, Пърл Бък, Джеймс Джойс, Хенри ван Дайк, Труман Капоти, Селма Лагерльоф, Х. Х. Мънро-Саки. Коледният дух е и фон, и герой в произведенията на майсторите на перото, той ги споява ги и взети заедно разказите представляват и весел, и тъжен, мъдър и окриляващ букет от вълнуващи приказки.  Интригуващи документални изследвания за двама от кумирите на българската революция прави писателят-историк Веселин Игнатов. Новите книги "Разстрелът на Христо Ботйов"и "Васил Левски - факти и фикции" ще разтърсят умовете и ще ни дадат отговори на въпроси, обвити в десетилетната паяжина на митове, хипотези и откровени заблуди. Това са книги, които трябва да прочете всеки българин, за да се помирим с паметта на героите, поглеждайки в очите горчивата истина за тяхната гибел.  Очаква се сред най-търсените книги да бъде и руският роман-събитие "Вера" на Александър Снегирьов, който прави фурор в Русия.

"Вера" бе обявен за руски бестселър за 2015 година и отличен с престижната награда „Руски Букър“. Снегирьов, който е едва на 36 години, има зад гърба си седем романа, четири от които са лауреати на най-големите литературни награди в родината му. България е сред първите страни, в които „Вера“ бива преведен. В момента се подготвя издаването му в няколко държави в Европа, Азия и Африка. "Вера" е история, която осветява най-тъмните ъгълчета в нашето съзнание, прозира причините за социалните явления и обобщава тенденциите. Цялата руска национална галерия от емблематични образи е събрана в съдбата на родителите на Вера и на самата героиня - от Втората световна до днес.  Ще имате възможност да проникнете в мъдростта на вековете посредством "Сократ и изкуството на диалога" и "Конфуций и търсенето на пътя" на София Петрова. Сборниците с по 44 притчи на великите мислители на древността поставят началото на поредицата "Философия за всеки".

С нея издателство "Милениум" иска да даде нов тласък на интереса към проникновенията на едни от най-големите умове на човечеството. Наричан „най-мъдрия от всички мъдреци“, Сократ е сред най-интересните и ярки фигури на античния свят. А Конфуций, назоваван от китайците„най-великия учител”, е почитан почти като бог. Най-важното от техните схващания, синтезирано в надживелите хилядолетията притчи, крилати фрази и сентенции, е представено в премиерните книги. Очаква се в поредицата да излязат и заглавия, посветени на цар Соломон и Сенека.  Почитателите на екзотичното криминале, ще трябва да направят сложен избор или, ако не искат да се колебаят, да ще си тръгнат с най-малко две абсолютно нови предложения, които отвеждат читателя в страната на изгряващото слънце и го увличат в разнищването на сложни загадки. Това са модерните криминални класики „Зодиакалните убийства“ на Шимада Соджи и „Убийства в Декагона" на Аяцуджи Юкито. Големите японски автори правят реверанс към творчеството на Агата Кристи и Артър Конан Дойл, но внасят дедуктивните плетеници за ума специфично японска мистика и поднасят предизвикателен пъзел за интелекта на читателя. Ценителите няма да подминат и още едно съкровище в жанра - сборникът с разкази "Разследванията на Ханшичи.

Самурайски криминални истории" на световноизвестния Окамото Кидо.  Особено атрактивен за младежите, а не по-малко и за техните родители, е романът„Спасяването на Франческа“, с който обичаната австралийска писателка Мелина Маркета за пръв път стъпва на българския пазар. Книгата е обявена за "Роман на годината" за 2004 г. в Австралия и е отличена с приза на Американската библиотечна асоциация за най-добър тийнейджърски роман за 2005 г. Прозата на авторката е обожавана от милиони читатели по цял свят, а в родината й е считана за модерна юношеска класика. „Това, което отличава „Спасяването на Франческа“ от морето посредствени тийнейджърски книги, е болезнено пълнокръвният образ на главната героиня.“ пише Дженифър Хюбър в Amazon.com.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !