Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Авторитетно списание сравни Тео Ушев с Ван Гог

отпечатай новината

15.02.2017 15:19 | Видян 1520 пъти

Авторитетно списание сравни Тео Ушев с Ван Гог

„Движещи се” картини на Ван Гог. Така американското издание Variety нарече кадрите от късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”, предава Монитор. „Авторът използва цифрова техника за линогравюра, в която цветовете са анимирани поотделно, като така успява да постигне тази прилика”, обясняват още от списанието. „Исках филмът да носи усещането за стара книга, за приказка, която се крие в таванската стая на прадядо ни”, обяснява самият Ушев. Той получава признание от чуждестранната критика за сериозната тематика на творбата си, с която грабва вниманието както на децата, така и на възрастните.

„Анимацията не е само за малките и не служи единствено за забавление”, категоричен е Тео. „Сляпата Вайша” проследява живота на момиче, което вижда миналото с едното си око, а с другото прозира в бъдещето. Лентата е вдъхновена от едноименния разказ на Георги Господинов, а в нея звучи музиката на Никола Груев – Котарашки.
 
Десет дни преди церемонията по връчването на наградите „Оскар” букмейкърите нареждат „Сляпата Вайша” на второ място по вероятност за отличието със среден коефициент от 4,5. Въпреки това най-много киномани залагат парите си на Ушев. Според статистиката на oddschecker.com, в който е поместена информация от над 25 букмейкърски сайта, една трета от хората, пробвали хазартния си усет в тази категория, са предпочели именно българина пред останалите четири претенденти за статуетката.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !