Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Милион за къщата на Роско от новия котарак

отпечатай новината

07.06.2017 16:32 | Видян 1881 пъти

Милион за къщата на Роско от новия котарак

550 000 евро или повече от милион лева е платил бизнесменът Йордан Христов, за когото 19’ писа като нов собственик на столичния хотел Даунтаун и на имоти от Приморско до Барселона, за селската къща на експрезидента Плевнелиев в Баня край Банско.

„Президентът Росен Плевнелиев се раздели с луксозната си вила в разложкото село Баня. Той е продал имота си на един от най-известните бизнесмени в туроператорския и хотелиерския бизнес – собственикът на туристическа агенция Перла турс Йордан Христов, който е и собственик на редица луксозни хотели по Черноморието и други градове в страната”, включително и в столицата, пише Струма бг. Сделката е осъществена преди малко повече от два месеца. Според местни хора новият собственик е броил за луксозното жилище 550 хил. евро. Какви са намеренията на бизнесмена Йордан Христов, наричан още новия котарак, за тузарския имот, все още не е ясно.

Засега построената от Росен Плевнелиев вила все още е в същия вид и не се извършват никакви ремонтни или освежителни дейности по нея. В съседния парцел обаче е стартирало усилено строителство. В имота, който граничи с бившата президентска къща, багери усилено работят. Справка на Струма показа, че този имот също е купен, а новият собственик е изпълнителният директор на AIG – Венцислав Йотов. Там топзастрахователят ще построи двуетажна луксозна вила. Първият етаж на жилището се предвижда да бъде цялостен и в него да се разположат кухненски бокс, просторна трапезария и дневна, а на втория – няколко спални. В двора пък ще има луксозно джакузи или малък басейн. Това е поредната къща в м. Камено на разложкото село Баня, или както я наричат местните – Кварталът на богатите. Новите собственици Йордан Христов и Венцислав Йотов ще бъдат съседи на финансиста Камен Колчев и съпругата му Петя, която е първата българка, покорила Еверест, както и на братята Иво и Александър Прокопиеви. В близост до богаташките имоти се намират и два от най-луксозните хотели в Баня – тризвезден и четиризвезден.

Росен Плевнелиев се раздели с къщата си след 10 години, през които, макар и рядко, отсядаше в нея заедно със синовете си. Какво е провокирало четвъртия президент да продаде жилището си, не е ясно, но е факт, че той е купил друг имот в село Баня, съвсем близо до бившата си къща, в който местни коментират, че възнамерява да построи нова вила. Росен Плевнелиев купува имота през 2007 година от Филип Харманджиев, който инвестира в земя в Баня още през 2004 година, когато цената на квадратния метър е все още минимална – около 18 лв./кв.м. По онова време Плевнелиев е в частния бизнес. През 2007 година, когато купува парцела, той е бизнесмен. Същата година Плевнелиев, дали покрай съседството с шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по онова време Иво Прокопиев е иизбран за член и на борда на директорите на Американската търговска камара и член на настоятелството на фондация За нашите деца. Къщата е на два етажа, първият от които обособен като огромна всекидневна с камина, трапезария и кухненски бокс, а на втория – с няколко спални.

До 2009 година, когато влиза в политиката и става министър на регионалното развитие, много често отсяда в Баня, почти всеки уикенд. Чести са и посещенията му до 2011 година, когато е избран за президент, след което започва да ограничава почивките си в луксозната вила в разложкото село, уточнява Струма.
Неясно е подялба на семейно имущество или друга е причината за продажбата на имота за над милион. Припомняме, че по закон Плевнелиев взема 80% от заплатата на действащия президент, което на практика са над 8000 лв., има право на коли, телефони и охрана от НСО безплатно, а също на повече от 20 000 лв. на месец за поддържане на офис и асистенти, както и много други екстри за сметка на данъкоплатеца. И така – доживот.


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !