Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Две къщи не могат да поделят Муки

отпечатай новината

08.06.2017 11:50 | Видян 7146 пъти

Две къщи не могат да поделят Муки

Мария Грубешлиева е родена в София. Завършила е „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски през 1974г. Играе в Младежкия, Пернишкия и Димитровградския театър. Автор е на няколко книги, дълги години след актьорската професия работи като журналист.

Единствено дете на Стоянка Мутафова от брака й с Леонид Грубешлиев. Мария Грубешлиева или Муки, както й викат на галено, е единственото дете на легендата Стоянка Мутафова. Тя е осмаче, родена буквално под светлините на прожекторите. „Майка ми се върнала след един от многото нервни дни в Народния театър и болките започнали. Баща ми повикал веднага линейка.

В болницата съм била най-малкото бебе”, разказва днес Мария онова, което е чула от родителите си. Когато баба й Мария отива в Руския клуб, за да почерпи, че има внуче, никой не вярвал - защото русокосата чаровница е родена навръх 1 април.

“Абе, Мери, това е първоаприлска лъжа. Много бързо се роди това дете!” казвали на бабата.

Първите спомени от детството на Мария пък са от пиесата „Кралят тръгва на война”, в която майка й играе кралицата. Налага й се да я гледа всяка вечер в театъра.

Но най-ярък спомен има за една емблематична роля на майка си – като баба Гицка в „Големанов” на Ст. Л. Костов. Това е и една от коронните роли в биографията на Мутафова, с която актрисата обикаля света. Изиграла я е над 400 пъти! Като най-висок пиедестал в живота си обаче Муки поставя „Госпожа Стихийно бедствие”, по Алдо Николай.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !