Джейкъб Колиър и Мистерията на...

Шесткратният носител на "Грами" ще свири и пее заедно...

Нети Добрева и Асен Блатечки с...

Театралната постановка Този филм за първи път на...

Български триумф в Сънданс

отпечатай новината

21.01.2009 11:30 | Видян 2369 пъти

Български триумф в Сънданс

Българският филм „Омлет” на режисьорката Надежда Косева, сценариста Георги Господинов и продуцентката Мартичка Божилова спечели награда на журито на тазгодишното издание на кинофестивала Сънданс. Основан от Робърт Редфорд, първият значим фестивал от Категория А за годината е символ на независимото кино. Много режисьори, алтернативни на Холивуд, са били откривани на този фестивал през годините и след това са получавали световно признание. Поканата за конкурсната програма за късометражно кино вече беше успех за българския филм. Наградата на журито (Special mention) циментира нашето представяне и е възможно най-добрият старт за българското кино през новата 2009 година.

5-минутният филм „Омлет” е част от омнибус филма „15”, продукция на „Агитпроп” и вестник „Капитал” и е създаден в чест на 15-годишнината на изданието.

Надежда Косева завърши кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” в класа на проф. Георги Дюлгеров. Първият й късометражен филм „Ритуалът” бе част от паневропейския омнибус „Поколение: изгубени и намерени”. Там нейни колеги бяха Кристиан Мунджиу („Златна палма” в Кан за „4 месеца, 3 седмици и 2 дни”), Ясмила Збанич („Златна мечка” в Берлин за „Гърбавица”), Корнел Мундруцо („Делта” и „Йохана” участвали в Кан), Стефан Арсениевич („Любов и други престъпления”, с премиера в Берлин). Тази година Надя ще снима късометражният си филм „Втори дубъл” по сценарий на Георги Господинов и с продуцент Стефан Китанов.

„15” ще има специална прожекция на предстоящото издание на София Филм Фест.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !