Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Без БГ филм в конкурса на Любовта е лудост

отпечатай новината

01.08.2017 09:49 | Видян 1229 пъти

Без БГ филм в конкурса на Любовта е лудост

Няма български филм в конкурсната програма на 25-ото юбилейно издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“, което ще се състои от 25 август до 3 септември във Варна. Според арт директора на феста, кинокритика Александър Грозев, българските заглавия се пазят за друг форум - „Златната роза“, който ще се състои месец по късно пак в морската ни столица. А вероятно селекционерите са решили, че няма и подходящи любовни сюжети в продукцията от последната година, макар че лентата на Николай Волев „Извън пътя“ опровергава подобно предположение. Кой знае защо обаче тя ще бъде показана извън конкурсната програма на „Любовта е лудост“.

За статуетката „Златна Афродита“ ще се борят 12 заглавия

„Размразен шаран“ на режисьора Владимир Котт (Русия), „Кампер“ на Лукаш Гжегожек (Полша), „Да опазиш светлината“ на Ерика Фе (САЩ), „Самота“ на Йосеп Анги Ноен (Индонезия), „Меланхолия“ на Мортеза Атажамзам (Иран), „Сватбен танц“ на Чикдем Сезгин (Турция), „Биполярното момче“ на Ану Аун (Естония), „Гнездо на гургулица“ на Тарас Ткаченко (Украйна), „Призраците на Исмаел“ на Арно Деплешен (Франция), „Рейкявик“ на Асгримур Сверисон (Исландия), „Гражданинът“ на Роланд Враник (Унгария) и „Любов и други катастрофи“ на Софи Стоугаард (Дания).

Режисьорката Иглика Трифонова ще бъде председател на международното жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма. В него влизат още Чаба Фазекаш от Унгария, Игор Кобилянски от Молдова, Йеспер Андерсен от Дания и Кирил Разлогов от Русия.

Официалното откриване на фестивала ще бъде с руския филм „Анна Каренина. Историята на Вронски“ на прочутия режисьор Карен Шахназаров. На закриването зрителите ще видят американския „Джаки“ на Пабло Ларейн.

Тази година за пръв път ще има и младежка конкурсна панорама, в която фигурират 10 филма.

Тук вече се забелязва бегло родно присъствие

– филмът „В сънищата ти“, копродукция между Чехия, България и Словакия с режисьор Петр Оукропец, и „Корабът Слънчоглед 1“ на режисьора Васил Горанов – комедийна драма с документални елементи за красивата страна на лудостта, киното като психотерапия и лечебната сила на изкуството изобщо.

Младежкото жури ще бъде сформирано от петима варненци на възраст до 35 години. Ментори в проекта са Йоана Павлова - България/Франция, Майкъл Патисън - Великобритания, Монти Маджийд - Индия и Томазо Точи - Италия. Четиримата доказани кинокритици са участници в младежките програми на едни от най-значимите световни филмови фестивали - Ротердам, Сараево, Венеция, Берлин, Кан.

В извънсъстезателната програма на фестивала ще има няколко модула. Зрителите ще имат възможност да видят избрани заглавия от унгарското и датското кино. В отделна панорама ще бъдат прожектирани световни хитове и ленти, наградени на последните световни кинофестивали. Със съдействието на Министерството на културата на Русия, публиката ще има възможност да гледа при свободен вход 7 заглавия, като откриването на Дните на руското кино ще бъде с „Болшой“ на режисьора Валерий Тодоровски. Френското кино ще бъде представено с младежка панорама.

Специален акцент на фестивала ще бъде проектът „Пътуващо лятно кино с БНТ1“, който ще даде възможност на публиката да види родния филм „Любовта е лудост“, дал име на проявата. От премиерата му се навършват 100 години на 28 август. Точно на тази дата той отново ще се завърти - в Английския двор на Фестивалния и конгресен център, като прожекцията ще е с музикален съпровод на живо като едно време.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !