Самоуправляващи се автомобили: Какво...

Авторите на научна фантастика, Илон Мъск и други от...

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Танцова революция от Африка

отпечатай новината

09.08.2017 09:50 | Видян 730 пъти

Танцова революция от Африка

Революционният музикален спектакъл „Република Калкута“ ще закрие десетото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 15 октомври от 19.30 ч. Хореографът Серж Еме Кулибали, роден в Буркина Фасо – една от водещите сцени за съвременен танц в Африка, но живеещ в Брюксел, представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и духа на онези, които застават под техните знамена.

Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – баща на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африкански опозиционер, защото острата сатира срещу режима, корупцията, репресиите и колониализма в неговите албуми му костват над 200 ареста. И нещо повече – военен погром над „Република Калакута“, личното имение на Кути в покрайнините на Лагос, което той провъзгласява за независима държава през 1977 г. Там с бенда си е записвал своята музика, преди военните да щурмуват и разрушат студиото му...

„Република Калакута“ не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. А вдъхновяващ урок за всички, особено за днешните творци, когато избухват революции, избуяват протести и всеки трябва да заеме позиция по отношение на заливащите ни събития. Спектакълът е ярко, енергично и звучно зрелище от Африка без маски и клишета: Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

Кулибали работи по целия свят като хореограф и танцьор повече от 15 години. Африканската култура е творческият му генератор, но също така и причината в неговите спектакли да бъдат вложени кауза, силна емоция и надежда. Заради способността да придава универсално послание и експресивност на съвременния танц, той е добре приет на няколко континента. Фела Кути (1938-1997) като говорител на цяло поколение превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в Лондон. Така този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с копнежа за свобода, с пан-африканските си убеждения и с музикалното новаторство.

Източник и снимка: Monitor.bg

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !