Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Столица на културата ли? Руши се!

отпечатай новината

25.08.2017 12:15 | Видян 1866 пъти

Столица на културата ли? Руши се!

Къщата на Ламартин - най-ценната в Стария Пловдив се руши, засне на място екипът ни. Историческото здание на век и половина, приютявало световноизвестния френски поет не е просто паметник на културата. То е един от символите на целия южен град. Който го е оставил да се срине.

А ще се води Европейска столица на културата, като до домакинството остава година и 4 месеца - време, което не стига за реконструкция на уникалното здание. Проблемът не е само в рушащата се сграда, стената и двора й, които също са в трагично положение. От двете страни на Ламартиновата, има грозни и отвращаващи постройки, които стоят толкова псевдо на фона на оригиналните възрожденски здания наоколо, че туристите ги гледат с нескрита почуда.

Интересно срещу колко ли местната община е дала разрешения за вдигането им? Предстои да се построи и още едно здание в съседство - каквото е имало на мястото е разрушено, има и ограда, без никакви означения какъв ще бъде обектът, кой е инвеститорът, кой е строителят, кога трябва да бъде завършено - а всичко това е абсолютно задължително по закон. Освен проблем с нашето право, безразборното строителство създава грижи и във връзка с битността на ретро махалата като монумент под закрилата на ЮНЕСКО, след като поради подобна простащина Несебър за малко не изгуби своя статут в това отношение.

Отчайващи проблеми с поддръжката имат повечето къщи в Стария Пловдив. Особено сградите, които са публична собственост - общинска или държавна. По тях личи отношението към наследството на нацията и към културата изобщо на властта. Сами се убедете за какво става дума в нашата ужасяваща ГАЛЕРИЯ!!! .
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !