И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Отиде си иконата на френското кино Мирей Дарк

отпечатай новината

29.08.2017 13:18 | Видян 4992 пъти

Отиде си иконата на френското кино Мирей Дарк

Ален Делон я наричаше „жената на живота ми“

В Париж миналата нощ на 79 години почина актрисата Мирей Дарк – икона на френското кино през 60-те и 70-те, научи монитор. Дългогодишната бивша половинка на Ален Делон, с когото рамо до рамо са заснели 13 филма, бе сериозно болна и от края на 2016-а бе в клиника след два мозъчни кръвоизлива. Преди време в едно свое интервю вечният Дон Жуан признава: „Тя беше жената на живота ми“...

Мирей Дарк е родена в Тулон на 15 май 1938 г. Там завършва Училището по драматично изкуство, след което в края на 50-те се мести в Париж. Започва да работи като модел и да получава малки роли във филмови и телевизионни продукции. Първата ѝ забелязваща се изява на големия екран е в комедия от 1963 г., в която играе дъщеря на героя на Луи дьо Фюнес.

Но истинският пробив идва през 1965 г. с Галя на режисьора Жорж Лотнер, който ѝ поверява драматичен персонаж. С Лотнер Дарк ще направи 13 филма от 50-те в кариерата си – предимно полицейски екшъни и драми. Ще работи и с други големи кинематографисти, сред които Жан-Люк Годар.

Киното се преплита с личния живот на актрисата, когато през 1969 г. на снимачната площадка на Сбогом, Джеф на режисьора Жан Ерман Мирей се запознава с Ален Делон. От този момент между тях се ражда силна артистична и сантиментална връзка, която оставя своя белег върху следващите 15 години.

Двамата си партнират в емблематични филми като Борсалино, Смъртта на един негодник, За кожата на едно ченге и др., а Дарк се разписва и в комедиите „Високият рус мъж с черната обувка“ на Ив Робер и Завръщането на високия рус мъж редом с Пиер Ришар. Дългата ѝ черна рокля с дълбоко деколте на гърба от първата лента навремето прави огромно впечатление и превръща актрисата в един от секссимволите на 70-те.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !