Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Международно жури ще връчи награди на София Индипендънт Филм Фестивал

отпечатай новината

09.10.2017 18:27 | Видян 1706 пъти

Международно жури ще връчи награди на София Индипендънт Филм Фестивал


Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще изненада своите зрители не само с провокираща селекция независими филми от цял свят, но и с първото си Международно жури. Освен програмният селекционер на IFP Габриеле Каполино, за който вече съобщихме, наградите за най-добър игрален независим и най-добър документален независим филм ще определят и знаковият български продуцент Мартичка Божилова от „Агитпроп“.

Сред филмите, продуцирани от нея са международно награждаваните «Георги и пеперудите», «Проблемът с комарите и други истории» и «Коридор No.8». Тя е един от продуцентите на първия БГ филм омнибус «15», носител е на наградата “International Trailblazer”, лансирана от Робърт Редфорд и Sundance Channel на Международния пазар за документално кино на фестивала в Кан през 2006 г. за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалното кино.

Лектор на различни европейски уъркшопове и събития в областта на документалното кино. Официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България. Още една чаровна дама е член на журито, което ще оценява независими филми от цял свят - Севда Шишманова, програмен директор на БНТ 1. Cевда Шишманова е журналист с професионален опит в новините, актуалните и публицистични предавания на БНТ като репортер, международен кореспондент, коментатор, ръководител на екип и автор на документални филми. Автор на статии във вестник “Капитал”.

Режисьор и продуцент. Завършва филмова режисура след значителен опит като автор на документални филми. Севда Шишманова е носител на множество престижни награди. Сред членовете на Международното журито е и професор Божидар Манов, голямо почитател на седмото изкуство и преподавател в НАТФИЗ. Преди да се посвети на киното, проф. Божидар Манов работи като инженер по електроника. Следва абсолютен завой в кариерата му, когато решава да учи и зaвърши Кинознание НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В периода 1978 – 1990 г. работи във филмово студио „Време“, изявява се и като сценарист, През 1994 г. започва работа в НБУ, а шест години по-късно става ръководител на катедра „Кинознание“ в НАТФИЗ. От българска страна, Международното жури на Со Индипендънт Филм Фестивал също събира едни от най-успешните в индустрията професионалисти. Сред тях е телевизионният продуцент на известното комедийното шоу „Комиците“, както и на най-рейтинговия комедиен сериал „Столичани в повече“, продуцирал сериалите „Дървото на живота“ и „Открaднат живот“ - Евтим Милошев.

Той е роден в София, завършва Геодезия, след което участва активно в създаването и реализацията на култовото студентско шоу „Ку-ку“ и в редица успешни тв програми, а от 2006-та година е независим продуцент с продуцентската си къща „Дрийм Тийм Прадакшънс“, създадена заедно с актьора Любомир Нейков и сценариста Иван Спасов и която в последно време активно подпомага създаването на българско игрално кино (Воевода и др).

Сред членовете на международното жури е и една особено чаровна дама, продуцентът и режисьор Шрути Гангули, продуцирала филмите на актьора Джеймс Франко - "Йосемити" и "Цветът на времето" и понастоящем работеща с Киану Рийвс. Американка с индийска кръв, Шрути Гангули е ръководила видео продукцията на няколко медийни гиганта - от MTV до Conde Nast и Nylon. Тя е основателка на продуцентската компания Fictionless, а през 2017 стартира проекта си Honto88. Шрути Гангули живее и работи в Ню Йорк и е един от официалните гости на престижната “Мет Гала”.

Специално от САЩ, за да участва в журито пристига и Лорен Хамъндс - програмен селекционер на Ню Йоркския Трайбека Филм Фестивал и директор на дигиталната сскеция на фестивала “VR Arcade”. Лорен Хамъндс работи в развлекателната индустрия над 15 години и за това време си е спечелил прозвището „дигитален евангелизатор“, като в момента е един от водещите фестивални програматори в САЩ.

Седемчленното междунароно жури на Осмия Со Индипендънт Филм Фестивал ще избере своите фаворите за най-добър игрален независим и най-добър документален независим филм като в конкурса за игрален филм се състезават 10 филма, между които и българския „И после светлина“ на Константин Божанов, а в документалния конкурс журито ще избира между 7 предложения. По време на фестивала, ще бъдат връчени и следните награди – за най-добър късометражен филм, за най-добър игрален проект в развитие – наградата на името на “Дани Лернер”, която се връчва за втори пореден път от Ню Бояна Филм Студио и е в размер на 50 000 Евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки.

Осмото издание на София Индипендънт филм фестивал ще се проведе от 26.10.2017 до 05.11.2017 г. и ще представи на българските зрители внушителна селекция от пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми. Основни партньори на Со Индипендънт Филм Фестивал са: Столична община, като фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017г., София Европейска столица на спорта 2018, Independent Filmmaker Project - ексклузивен партньор на фестивала, както и НДК, Ню Бояна Филм, Овъргаз, Боровец Ризорт, Samsung.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !