Златна тоалетна, оценена на 10 милиона долара, ще бъде...
						
			
		 
			
						
						
			
							 Фолкдивата Камелия за пореден път успя да събуди...
						
			
		 
		 
	
					
								
								
				
								 Сдружение „Екопрограма“ организира обучение на тема...
								
				
			 
					
								
								
				
								 Шермин, участничка в риалити формата “Ергенът: Любов в...
								
				
			 
			 
	
					
								
								
				
								 Агнешка Холанд печели награда в Кан с първия си филм...
								
				
			 
					
								
								
				
								 Легендарната френско-българска звезда Силви Вартан се...
								
				
			 
			 
 
	ДА! Соцпица и решение на дилемата: "странджанка" или "принцеса"  / Клубове
	
			28.04.2025
		
		
		 
	 
		
	
		                                                                                                      Бул. Стамболийски в частта си към Св. Неделя е едно от най-пренаселените със заведения от вериги за бързо хранене места в София и в цяла България. Точно в епицентъра на тази върволица има заведение, което е най-малко, небрандирано и т.н., но пък оригинално. Соцпица дава забавно разнообразие сред морето от бургери.
В пещта се слагат пици, но не класическите италиански, а онези, които някога официално се наричаха по патроотичному "гарнирани пита". Така  в менюто "соцпица" е онази пита, която е гарнирана с кренвирши, кисела краставица и кашкавал. А пицата София е с луканков колбас и гъби. Точно както се правеха, макар и без конкретни названия, преди 40 години.
Заедно с напитки като Етър, оформя се една интересна и мила родна картинка. Еднакво интересно е за онези, които помнят епохата, за онези, които само са слушали за нея, да не говорим пък за туристи.
Но, освен носталгия, има и вегански (веджи) пици, има и лодка от тесто без глутен - получава се малко бисквитено, в смисъл на хрупкаво и с подобна консистенция, но солено, гарнирана с извара и яйце, която опитахме и много става.
Има само едно нещо, с което не сме съгласни. В менюто онова, на което в София казваме "принцеса", се нарича "странджанка" - нещо като опит за решение на отколешния кулинарен спор.
Борис Ангелов
		
	
				автор: СЛАВА