профили

Йорданка Христова

Йорданка Христова

Рождена дата: 10.09.1943
Пол: Жена

Неостаряващата звезда на българската попмузика Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Любопитен факт около нейната фамилия е, че се пада братовчедка на футболния идол на всички времена Гунди. Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния. През 1966 г. печели първа награда на първия Златен Орфей с песента Делфините, като се класира преди Лили Иванова. Повтаря успеха си през 1967 и 1975 година. Вечната й песен обаче се оказва Песен моя, обич моя на патриарха на попмузиката ни Йосиф Цанков, която макар и с трета награда и до днес остава един от символите на естрадата. Лили Иванова такава песен като химн просто няма. Йорданка е и първата българска певица с голям рецитал в Париж, пее дори на Айфеловата кула през 1974 г. Същата година е и първата българска попизпълнителка, поканена да пее в Северна Америка или по-точно в Монреал, Канада. Това са само две от международните й участия, разпрострели се в 36 държави на всички континенти и несекващи до днес, когато всяка година прави гастрол в Америка. Участва и печели фестивали в Брашов, два пъти в Сопот, Полша, Варадеро, Будапеща, Дрезден, Истанбул, Витебск. Лили Иванова с триста зора успява да отклони покана за Йорданка да пее на фестивал в Япония, разказва в автобиографията си създателят на Орфея Генко Генов. Вместо красавицата с испански имидж, в Страната на изгряващото слънце отива да пее самата кубратска легенда.
Йорданка обаче е щастлива като най-известната чужда певица в Куба вече повече от три десетилетия. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. От своя страна, тя също уважава кубинците и оглавява фондацията Хосе Марти у нас. Шеф на Българската изпълнителско – продуцентска асоциация. За нея са снимани 4 телевизионни филма.
Има две деца от брака си със сина на бившия кандидат – член на Политбюро на ЦК на БКП, дългогодишен вицепремиер и министър, човекът, построил НДК – Григор Стоичков.

отпечатай новината

Новини

Йорданка Христова: Още не мога да прежаля Фидел

„Още не мога да прежаля Фидел. Почина преди три...

Йорданка Христова се сбогува с голямата сцена

С елегантна стъпка, като синьо привидение в нежните си...

Йорданка Христова с прощален концерт в НДК

Естрадната прима Йорданка Христова призна, че ще се...

Съседи дирят Данчето Христова за неплатени такси

Голямата певица Йорданка Христова се оказа неоткриваема...

Йорданка Христова и Лео Богдановски откриха плоча на Годжунов

Две години след смъртта си изтъкнатият български певец...

Йорданка Христова в интимна връзка

Любовен пожар пламти в сърцето на Йорданка Христова от...

Данчето Христова губи паметта си

Йорданка Христова е започнала прогресивно да си губи...

Няма коментари към този профил !