профили

Салма Хайек

Салма Хайек

Рождена дата: 02.09.1966
Пол: Жена

Дата на раждане - 02.09.1966.
Място на раждане - Кецалкоатл, Мексико. За създаването на филма «Фрида» Салма Хайек посвещава 8 години от живота си, но въпреки това твърди, че не я вълнувал никак касовия успех на тази биографична творба. «Това е филм, който бе правен без търговски съображения – споделя актрисата, която е продуцентка и изпълнителка на главната роля – на мексиканската художничка Фрида Кало. – Ние започнахме с прожектирането на «Фрида» в четири кинотеатъра. Всъщност това беше типичен арт филм, който се оказа по-мащабен, отколкото очаквахме. «Фрида» оправдава очакванията на своите създатели: спечелва само в САЩ повече от $22 млн. при бюджет $12 млн.
Филмът «Фрида» обхваща живота на мексиканската художничка Фрида Кало от тийнейджърска възраст до нейната смърт, проследява любовните й романи с мъже и жени, но основно разказва за любовта между нея и знаменития художник Диего Ривера. «Това не е история за това как двама души се влюбват един в друг - споделя Хайек. – Това е история за това как те успяват да съхранят любовта си, независимо от невероятните препятствия и изпитания, които срещат по пътя си. Такива истории са много по-трудни за разказване. Те не са така романтични, както традиционните любовни истории». «Удивителното е, че тази жена се е осмелила да бъде уникална - заявява 37-годишната Хайек. - В нея е нямало нито грам баналност. Тя винаги е оставала вярна на себе си, макар че това никак не е било лесно. Тя никога не се извинявала за своето поведение. Рисувала картини, които никой не харесвал. И макар че хората не купували нейните  творби, тя въпреки това не се отказвала от своя стил». Кало създала стотици картини, работейки най-често в леглото или в инвалидна количка. Нейните произведения се прославили благодарение на ярките цветове и причудливата им изобразителна форма. Десет години по-рано Мадона също е искала да снима филм за Фрида. «Мадона има много добър вкус и аз съм уверена, че тя искрено се възхищава от Фрида Кало – споделя  Хайек. - Смятам, че би трябвало да хареса и нашия филм».
Заради по-голяма автентичност Салма Хайек специално си бръснела мястото над горната устна, за да й поникнат малки мустачки, каквито имала нейната екранна героиня Фрида Кало. «Днес съжалявам за това – въздъхва актрисата. - На екрана почти не се забелязва, но затова пък сега ми се налага постоянно да махам наболите косъмчета.” По-рано Хайек категорично отказвала да се снима в еротични сцени. И до днес се носят легенди за това как на режисьора Роберт Родригес се наложило да монтира любовната сцена между нея и Антонио Бандерас във филма “Десперадо” от кратки откъси, защото Хайек нито веднъж не успявала да доиграе докрай написаната в сценария сцена. Във «Фрида», обаче й се налага да играе в доста откровени сцени, включително и лесбийски. “Смятам, че Фрида е един от най-сложните персонажи, които ми се е налагало да играя. Това е най-трудната роля в моя живот.”, признава Салма Хайек.
В началото на нейната холивудска кариера и е било много трудно, защото е жена и при това чужденка. Тя пристига в САЩ от Мексико и дълго се сражава за правото да получава  разнообразни и съдържателни роли. Салма Хайек е родена и израснала в Кецалкоатл в южната част на Мексико. Нейният баща е бизнесмен, а майка й - бивша оперна певица. Докато следвала в университета, започнала да се снима в сапунени тв-сериали. След  огромния успех на сериала «Тереза» тя се превърнала в “сапунена” звезда номер 1 в цяло Мексико.
Този бърз успех й вдъхва увереност и в началото на 90-те заминава за САЩ без дори да знае английски език. През 1991 г. се премества в Лос Анджелис, където започва да взема уроци по актьорско майсторство и дикция. Първата й роля на английски език е в сериала «Синдбад»; после я наемат за малка роля във филма«Моя безумен живот» (Ma vida loca, 1993). И едва през 1995-а я открива Роберт Родригес, който я прави партньорка на Антонио Бандерас в своя филм “Десперадо”. Последвали роли във филми като «От залез до зори» (1996), «Студия 54» (1997) «Догма» (1999), «Този див, див Запад» (1999). Очаквало се, че последното заглавие, ще я превърне в суперзвезда, но критиката безпощадно се нахвърлила върху него, наричайки между другото Хайек «бонбонче за очите». Хайек се заела с продуцентската работа върху “Фрида” и само от време на време се снимала в евтини и независими продукции, като “Тайм код» (Time Code, 2000), «Хотел» (Hotel, 2001) или тв-продукцията «Времето на пеперудите» (In the Time of the Butterflies, 2001). Очаква се скоро да излезе по екраните и продължението на “Десперадо” на реж. Роберт Родригес. Предстоят снимките на филма «Законът на Мърфи» с нейно участие. Все още се бави осъществяването на амбициозния замисъл на Раул Руис по произведенията на осъдения на смърт от ислямския фундаментализъм индийски поет Салман Рушди. За главната роля в него е одобрена именно Салма Хайек. Освен това мексиканската актриса дебютира и като режисьорка на филма «Чудото Малдонадо» (The Maldonado Miracle), който осъществи за кабелния канал Showtime. Главните роли в тази семейна драма са поверени на Питър Фонда и Рубен Бладес.

отпечатай новината

Новини

Салма Хайек пищна на 53

Днес рожден ден празнува горещата Салма Хайек, която,...

Любовник на Дарина гард на Салма Хайек във Варна

Джулио Берути, когото италианските медии дълго време...

Салма Хайек води мъжа си в София

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино ще дойдат в България за...

Салма Хайек идва в София

Предстои холивудската звезда с мексикански корени Салма...

След кучето от България, Салма Хайек си взе сова

След като осинови куче от България, Салма Хайек се сдоби...

Салма Хайек се пусна без грим

Салма Хайек сподели с феновете си как се готви за...

Салма Хайек: Когато разказах на съпруга ми за Харви, той побесня

Салма Хайек украси корицата на италианското сп. GQ....

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !