профили

Руслана

Руслана

Рождена дата: 24.05.1973
Пол: Жена

Руслана Лижичко, известна още само като Руслана, е украинска певица, танцьорка, продуцентка и композиторка. Родена е на 24 май 1973 г. в Лвов.
Като дете Руслана пее в групата Орион, по-късно в детския ансамбъл Усмішка (на украински — „усмивка“). Завършва музикално училище и следва в диригентския факултет на Лвовската консерватория. Освен това тя е професионална пианистка.
През 1993 г. Руслана и Александър Ксенофонтов, за когото се омъжва две години по-късно, основават рекламното студио „Люксен“ и гласът на Руслана озвучава радиореклами, сред които на фирмите Орифлейм и Кока-Кола. През следващите години тя печели различни музикални конкурси в Украйна и участва в няколко музикални проекта.
През 1998 г. Руслана издава първия си албум Мить Весни (Миг на пролет), който има значителен успех в Украйна. През 1999 г. Руслана участва в коледния мюзикъл „Последната Коледа на 90-те“ (Останнє Різдво 90-х), който печели наградата Филм на годината в Украйна. Украинската телевизия я избира за Личност на годината 2000.
През 2003 г. Руслана издава албума Дикi танцi (Диви танци), който става първият в Украйна платинен албум с продадените над 100 000 копия.
През 2004 г. Руслана получава световна известност, спечелвайки международния конкурс Евровизия, провел се в Истанбул, с песента си Wild Dances. Тя получава гласове от 34 от 35-те участвали страни. В песента са използвани мотиви от фолклора на гуцули (украинска етнографска група в Карпатите). Wild dances е първоначално замислена като част от албума Дикi Танцi, но поради големия брой песни тя ще се появи в следващия албум - Дикi Танцi 2. В Истанбул песента е подкрепена от танците на украинския балет Життя.

отпечатай новината

Новини

Руслана обстрелвана в Източна Украйна

Певицата Руслана, която бе активистка на Майдана и през...

Руслана от Евровизия се самозапалва

Победителката в Евровизия 2004 г. с песента Wild Dances...

Горан Брегович и Руслана подкрепят Азербайджан на Евровизия

Приказното дуо Елдар и Нигар, което ще представя...

Руслана за Слави

Кой не е чувал за Слави, кой не е „плюл” по...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !