профили

Боян Райнов (1991-2005)

Боян Райнов (1991-2005)

Пол: Мъж

Боян Райнов е български скулптор, брат на писателя-идеолог на социалистическия реализъм Богомил Райнов. За разлика от Богомил, Боян Райнов ненавижда социализма и емигрира във Франция, където прави успешна кариера. Брат му се отказва от него, както и от баща им, един от големите наши интелекуалци преди 9 септември 1944, Николай Райнов.
Скулптури на Боян Райнов красят три парижки площада и са признати за част от националното наследство на Франция. Произведенията на Боян Райнов са изпълнени в лаконичния стил на Хенри Мур, отразяват времето, в което са създадени. Боян Райнов е роден в гр.София.  Завършва НХГ и заминава за Париж през 1946 г. и повече не се връща.
Той участва активно в художествения живот на Париж. През 1946 г. прави изложба с рисунки към книгата "Красавиците и зверовете" на Пол Елюар в галерията "Ариел". Предговорът написва Жан Кокто. До 1962 г. участва в колективни изложби. Организира и самостоятелни експозиции.
През 1963 работи на Боян Райнов са включени в "Изложбата на седемте тенденции в съвременната скулптура", заедно с произведения на Джакомети, Гонзалес, Хайду, Лоран, Склавос. През същата година получава първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за композицията "Les Enlaces '.
През 1982, по повод 60-годишнината на Боян Райнов Френската държава издава пощенска марка с негова скулптурна композиция "Семейството".
Боян Райнов издъхна през 2005. След смъртта му столичната галерия Ракурси направи първата изложба с произведения на българина.

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !