профили

Луис Суарес

Луис Суарес

Рождена дата: 24.01.1987
Пол: Мъж
Ръст: 181 см.

Майк Тайсън е велик боксов шампион, но ще бъде запомнен на първо място с отхапаното ухо на съперника си Ивендър Холифийлд. Двамата даже съвсем неотдавна се събраха и се посмяха върху старата си история. Луис Суарес е феноменален футболист. Но дори Уругвай да стане световен шампион, в историята на мондиала в Бразилия съставът и неговият лидер ще бъдат запомнени със захапаното рамо на италиански защитник в 79-ата минута на мача между двата отбора в последната фаза на предварителните групи.

Защо Луис Суарес е такъв? Чичко Фройд би потърсил обяснението или в секса, или в тежкото детство. Първото не е, защото не се е чувало, за разлика от много други звезди от зеления терен, уругваецът да е изнасилвал жени, да е тормозел проститутки, да е ходил по травестити, за каквито работи четохте в минал епизод. Напротив, страшилището има щастлив 5-годишен брак с дама на име София и две дечица – момче и момиче.
Що се отнася до проблемите от детството обаче, бащата на психоанализата би бил прав. Луис е роден в уругвайската провинция – едно от най-мизерните места на света. Когато е на 7 годинки, 9-членното му семейство се мести в столицата Монтевидео. В началото на новия живот на новото място никак не е лесно, защото единият дядо на бъдещата звезда е негър.

В страната, която се оказва твърде гостоприемна за избягалите от Европа съратници на Хитлер и преживява военни диктатури, за мелезите никак не е просто да придобият авторитет. Обект са на подигравки, унижения, независимо от възрастта си. Особено жестоки са децата.
Две години по-късно бащата напуска жена си и седемте си момчета. Всеки може да си представи какво е било и на родителката, и на братята, които в борби, хапане и беднотия каляват и телата, и духа си. Как да не се бие човек със зъби и нокти, както в преносен, така и в буквален смисъл, за всяко нещо в живота си?! Дори, когато, като Суарес, вече е стигнал на върха.

Футболист на тази година във всички класации на Премиършип

Избран за номер едно в най-силния шампионат на света, включително и от своите колеги – футболистите. Носител на „Златната обувка” за голмайстор на сезона в Европа.
В момента Луис Суарес е стъпил на най-високото място, където някога е бил в доста славната си кариера. Особено пък, като се има предвид, че чисто футболно фантастичните му голове на това световно първенство доказаха, че нито той, нито отборът на Уругвай случайно стигнаха до полуфиналите на предишния мондиал в Южна Африка. А този път задачата им е още по-сложна без другия лидер на отбора Диего Фурлан. Железният Суарес обаче държи фронта. Също като в детството – бори се със зъби и с нокти.

Руснаците обичат да казват за хора като Луис: „Вот такой я человек”. В смисъл, че един майстор в своята област има право на своите човешки слабости. При Луис тежкият характер си е стил. Ту ще захапе защитник, който преди това цял мач го е удрял, ръгал и псувал извън полезрението на съдията. Ту ще нарече Патрис Евра: „Негърчето ми”. Ту ще направи друг удар, който ще го вкара в новините и ще бъде коментиран дълго извън футболната си битност. По тези поводи съвсем неслучайно Суарес достигна до „почетната” пета позиция в световната ранглиста на най-големите гадняри от зеления терен.

„Да, той е лош, когато издивее, но това го прави специален”

Това разказва в спомените си за Луис Суарес неговият наставник в холандския гранд „Аякс” Марко Ван Бастен, който няма нужда от представяне. Всъщност, именно от ниските земи започва пътят към футболния Олимп за младежа.
През 2003 г., само на 16, Луис започва като професионалист в уругвайския легендарен тим „Насионал”. Страната – домакин на първото световно първенство, страната, която взема първата купа на планетата, а после дублира титлата на „Маракана”, побеждавайки Бразилия, е истинска люпилня за звезди. Суарес, вероятно заради негърския ген, който му е дал четвърт от неговата кръв, има нетипичен за Латинска Америка и за нейния футбол ръст от 181 см при тегло от 81 кг. Някой би казал, че за нападател това е проблем. Всъщност е шанс.

Хем як, хем уникално бърз, той е истинско торпедо и е способен да пробие с устрем, сила и ярост всяка отбрана. Именно тези качества го отвеждат в Холандия през 2006 г. Първо е в „Грьонинген”, а после отива в „Аякс” година по-късно, когато е само на 20.
Веднага става футболист на годината, през втория си сезон бележи 35 гола в 33 мача, а в третия прави 49 попадения, което е наистина невероятно. През последната си година в Холандия изравнява легендите Кройф, Ван Бастен и Бергкамп като влиза в клуба на отбелязалите 100 гола за „Аякс”.
Никой не се изненадва, че с подобна визитка Суарес се продава на „Ливърпул” за 26,5 млн. евро. Дошъл при червените през януари, когато са 12-и, той успява да ги добута до 6-ото място на финала в Премиършип четири месеца по-късно. На следващата година донася на легендарния тим Купата на лигата.  
Но най-успешният му сезон е последният. Суарес подобрява рекорда по хеттрикове в най-силния шампионат на планетата. Става първият неевропеец с купата на футболист на футболистите в Англия. Определен е за най-добър и в официалната класация на лигата в конкуренцията на супер звезди от цял свят. С 31 гола става номер едно на Премиършип и поделя „Златната обувка” на най-резултатен в Европа с Роналдо. „Блумбърг” го коронова за футболист на сезона в 5-те най-силни първенства на Стария континент.
Трима ухапани, от които и прозвищата Ханибал или канибал, безброй напсувани и немалко бити негови колеги никой не ги чува или не им обръща сериозно внимание. Нито на съдиите, които го обвиняват, че е същински „народен артист” в изиграването на менте нарушения срещу него.

В случая е ненужно да се изброяват всички други прегрешения, които пресата е написала на сметката на Луис Суарес. Хващан е да кара пиян автомобила си. Бягал е от лагери, за да се весели по дискотеки. Ще кажете – правят го и нашите момчета от безсмисления футболен шампионат на България. Да, така е.
Само, че за разлика от Суарес, не могат да играят на това ниво, на което уругваецът го прави. Както се казва, направо скрива топката на света. Отговорът защо всичко това е така, е прост и го дава наставникът на великия „Ливърпул”, който благодарение на Суарес направи голямо завръщане във върховете на Висшата лига на Англия тази година.
Кени Далглиш заявява: „Луис е интелигентен”. Явно само с мускули не става. Трябва и акъл.

Снимка: wikipedia.org

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !