профили

Сандра

Сандра

Рождена дата: 18.05.1962
Пол: Жена

Малко преди изборите през 1990 г. изненадващ десант от световни диско- и попзвезди пристигна за часове в България. Всички те изнесоха смайващ и твърде скъпо струващ концерт на националния стадион „Васил Левски”. Оказа се, че шоуто е било подарък от британския милиардер и медиен магнат Робърт Максуел за предизборната кампания на БСП. Месеци по-късно бизнесменът, съветван от избягалия от България вицепремиер от епохата на Тодор Живков – Огнян Дойнов, загина при неизяснени засега обстоятелства на яхта край Ривиерата. Не се разбра самоубил ли се е заради застрашаващ го фалит, дали някой го е премахнал или е изчезнал, за да не носи последствията от разрухата в своя бизнес.

Сандра е единствената, за която това е второ пристигане в родината ни. Като съвсем млада тя вече е била в България като част от момичешката диско група „Арабеск”. Тя е сформирана във Франкфурт през 1977 г., но скоро са изгонени две от дамите и в бандата влизат Сандра Лауер, която няма 16, и Ясмин Фетер, които са присъединени към оригиналната певица Михаела Роуз. За шест години момичетата пробиват със сладникави хитчета в Европа, но стават по-популярни в страни като бившия СССР, където пробиват втори след „Бони М”, и особено в Япония, което им носи сериозни приходи. За шестте години, докато са заедно, издават общо десет албума. После се разделят на дует „Руж” и Сандра, която поема по пътя на соло кариерата. Тя никак не е притеснена, защото успява да свали амбициозния продуцент Майкъл Крету. Родената в граничния с Франция германски град Саарбрюкен и бизнесменът с гръцки произход първо започват да работят, после стават гаджета, а накрая минават под венчило.

Крету е в основата на успеха на нейния първи самостоятелен хит „Мария Магдалена” през 1985 г. Сладкото момиче с чип нос вкарва своята песен в класациите на 21 страни по света. В Швеция като сингъл парчето продава повече от всяка отделно взета песен на самите „Бийтълс”. Пробивът във време, когато други женски вокали като Мадона и Уитни Хюстън са на върха, никак не е лесен, но Сандра успява. Триумфът е толкова голям, че следващите песни, лансирани от нея веднага стават хитове. В България най-много е харесано парчето HiHiHi.

В други страни пък хората си падат повече по Everlasting Love. Общо сладката немкиня, която незнайно защо и у нас, и по света мнозина смятат за холандка, вади за броени месеци общо 7 хита. Веднага е канонизирана за последната диско икона. А интересът към нея за концерти по цял свят е толкова огромен, че в продължение на цели 5 години тя не спира да прави турнета поне по 9 месеца в годината. Пет са и златните й награди от официалния орган на евродиското – списание „Браво”. След 1990 г. интензивността на пътуванията понамалява, но не достатъчно, за да може Сандра Ан Лауер да реализира своята чисто женска мечта – да има дете. Така че решава да прекъсне кариерата си, за да се порадва на живота.
Като една жена на 33, ражда през 1995 г. За нейно щастие бебето не се оказва едно. Певицата дава живот на близначета, които с мъжа й кръщават Никита и Себастиян. Подаръкът за тях и за мам от загрижения татко е прекрасна къща на испанския купонджийски остров Ибиса.

Там тя живее и до днес. Сандра мисли, че се е „пенсионирала”. Първите 7 години на децата минават неусетно за нея. Ангажимента към децата е толкова голям и всеобхватен, че тя дори не иска да напуска семейния слънчев рай и да се връща в студията без прозорци и по световните сцени. После малките тръгват на училище и е важно мама да бъде до тях. Така неустено годините минават.

Единственото, което прави, за да поддържа формата си, е тайно да даде гласа си за шепненето на женските вокали в „Енигма” - супер успешния проект на своя съпруг като продуцент, който е толкова далеч от диското, че за нея професионалното предизвикателство е страхотно. Но е нещо като нищо на фона на предишната усилена дейност. Отношенията между работещия мъж и отчаяната му съпруга домакиня обаче започват да се обтягат, особено след като през 2007 г. и проектът „Енигма” отива към своя край. Връзката е изхабена след повече от 20 години и се стига до развод. Официалното обяснение са „лични и професионални различия”.

Сама, на 45 и без пари певицата за първи път трябва да се справя с живота със собствени усилия. И с тийнейджъри на ръцете. Зяатова тя подновява своята концертна дейност. Още в края на семейния живот с Крету тя е приемала някой и друг ангажимент, за да не губи съвсем форма – това става след 2002 г. Но голямото завръщане никак не епроста работа.  Точно 30 години след своя старт, коронованата от „Бунте” като „германската Мадона” трябва да започне отново от нулата.  Първият й албум не е голям успех, макар да има верни фенове, които си го вземат. Следващият Back to Life обаче е крачка напред.

За това помага и случайността. В едно заведение край плажа в Ибиса посред бял ден Сандра среща случайно половинката на „Модърн толкинг” Томас, който също е бил на върха през 1985 г. заедно с нея. Двамата са толкова изумени, че тя си спомня: „От учудване и той, и аз просто си вдигнахме слънчевите учила по познатия начин – знак за изумление. Заприказвахме се за доброто старо време и от дума на дума стигнахме до студиото, където записахме дуетно парче. То пък взе, че стана хит през 2009 г.” Според певицата най-готиното било, че от химията на смесването на два от най-популярните гласове на евродиското възникнал такъв музикален флирт, че нямало как да не се хареса на тяхната стара публика. Особено с прибавените към характерното за певците звучене и на латино елементи. За друго от парчетата пък Сандра се обръща към друг от идолите от края на 80-те и началото на 90-те години и също гостувал в България с концерти – диджей Бобо.

Дори да не покорява класациите в 21 държави, както прави нейният първи хит, последният поне й гарантира търсене от промоутърите в цяла Европа. Само за август например Сандра ще изнесе 4 концерта – в Естония, Литва, Полша и Грузия. Достатъчно работа за една 52-годишна жена, която изглежда поне с 15 лета по-млада, както и нелош доход за майката на двама младежи, които тепърва ще следват.

отпечатай новината

Новини

Нова книга от Сандра Браун

С всяка своя книга Сандра Браун приковава вниманието на...

Си Си Кеч, Сандра и Саманта Фокс разпродадоха Арена Армеец

Пуснаха последните 1000 билета за най-големото диско...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !