профили

Петър Дънов

Петър Дънов

Рождена дата: 11.07.1864
Пол: Мъж

Петър Дънов всъщност не е Дънов, а Дъновски. Защото именно тази е фамилията на баща му Константин, свещеник в село Хадърча, днес Николаевка, Варненско. Апропо, таткото е първият български отец в тази област, след като тъст му – чорбаджи Атанас Георгиев, е сред основните фактори, преборили се за черковната ни независимост.
Попадането на сина Петър в американското методистко училище в Свищов вероятно променя живота на бъдещия духовен водач завинаги. Той открива протестанството и е пратен в Методистката теологическа семинаря Дрю в щата Ню Джърси край Ню Йорк. Откъдето пък преминава да следва в Бостънския университет. Дипломира се там като специалист по християнизирането на германските племена, но се мести в Харвард, където следва медицина. Въпреки че не завършва,

дават му сертификат да практикува медицина

Лекарските знания никога не го правят доктор, но му дават представа за онова, което в по-късно време ще развие като цяла концепция за здравословен живот – хранене, гимнастика и режим. Но за тези работи по-нататък в сериала. Днес следим личната история на гения.
Той се връща в българия на 31 през 1895 г. и става методистки проповедник. Година по-късно издава първата си книга „Науката и възпитанието”.  След това основава „Общество за повдигане на религиозния дух на българский народ”, което ще стане с годините световно движение, познато под името Бялото братство. Така се сдобива със своята най-популярна титла Учителя. А истината е, че

учител е и първата му професия

Работи като такъв няма и година между завършването на методисткото училище и заминаването за Америка. Но опитът му е много полезен за разгръщането на системата на неговото учение и за преподаването й и вербуването на нови и нови привърженици. Дънов започва да изисква да бъде наричан Учителя Беинса Дуно. В превод от санскритски неговото ново име се чете като: „Този, който носи добро”. „Чрез словото”, добавят някои учени, макар да е странно как в две санскритски думи могат да се съдържат 6 наши, а българският е доста модерен и опростен език. Но нейсе...
Първата проповед, наричана „беседа” на Учителя е наречена „Призвание към народа ми” и е произнесена през 1898 г., когато той е само на 34 години. След това се появява и идеята за

съборите на белите братя, които се правят от 1900 г.

първите са във Варна, после преминават и през други места, най-дълго в София на Витооша, за да намерят своето най-добро и останало до днес място на Рилските езера. Извън тях, Учителя обикаля с беседи България. През 1904 г. се установява в София, в дома на ул. „Опълченска” №66, където по-късно ще стане хазяин на Георги Димитров, но и за тази работа ще четете в следващи епизоди от сериала.  
Както може да се очаква, отчаянието по време на неспирните войни, в които България участва от 1912 до 1918 г. и икономическата катастрофа, които те причиняват, носят нарастваща популярност на рицаря на доброто. Славата му прескача границите на отечството и се простира в други държави – първо в Европа, а после и в САЩ. Затова той започва да нарича своето Бяло братство от последователи Всемирно.

Правителството на Радославов го интернира като враг

Странно обаче, за място за заточението е определен най-хубавият хотел на Варна - грандът „Лондон”, който днес е „Мусала”. Кой и как плаща за този лукс, както и за житейските разходи на Учителя си остава загадка до днес. Повечето хора обаче не разбират за разкоша, а само за акта на интернирането, което издига Дуно в ролята на мъченик и му носи още повече почитатели. Тяхната армия у нас достига 40 000.
Учителя институционализира своята идейна концепция като през 1922 г. открива езотерична школа в София. Осъзнал, че трябва и база, през 1927 г. създава в тогавашните покрайнини на София, а днес до Руското посолство в един от най-престижните й квартали, „Изгрева”. Това е цяла колония на Бялото братство.

19 август става сакрална дата, защото на нея изнася беседата „Пътят на ученика”

през далечната 1927 г. От 1929 г. прави втори център на учението Седемте рилски езера. За да има и атракция, през 1934 г. – сиреч, точно преди 80 години, представя и своята танцова гимнастика Паневритмията, която е съвкупност от мелодия, текст и пластични движения с цел духовно и телесно пречистване и заздравяване.
Фашисткият режим изпраща човек, който го пребива жестоко като духовна опозиция на властта, забранила партиите и Конституцията. Това донася не само телесни повреди, но и парализа на вече възрастния 72-годишен мъж. Трябват му 3 месеца и седмица, за да стъпи отново на крака, използвайки своите мистериозни медицински рецепти.
По време на англо-американските бомбардировки, които разрушават София през 1944 г., изнася Братството в Мърчаево, а се връща в „Изгрева” след комунистическия преврат на Девети септември. На Игнажден  - деня, по който се познава бъдещето, 20 декември 1944 г. изнася „Последно слово”.
Което се оказва истинско пророчество, защото само седмица по-късно великият Дънов предава Богу дух. И по този начин става единственият екстрасенс в света, който доказва, че може да гадае не само за другите хора, но и за себе си.

отпечатай новината

Новини

Спомен за учителя Дънов

Малко преди традиционния събор на Бялото братство край...

Тайните връзки на Дънов и Людмила в НепознатиТЕ

Каква е връзката между наследството на семейство Рьорих,...

От цял свят пристигат заради Дънов

По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов...

Излезе книга с рецептите на руския Петър Дънов

Носенето на стрък живовляк в автомобила предотвратява...

Топ 10 храни на Дънов

Ето кои са жизнено важните храни за здравето от Учителя...

Петър Дънов бил влюбен в Мара Белчева

Създателят на Бялото братство Петър Дънов никога не се е...

Дете видя духа на Дънов

На 19 август тази година, когато последователите на...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !