профили

Космин Моци

Космин Моци

Рождена дата: 03.12.1984
Пол: Мъж
Ръст: 183 см.

Левски не плати 2 милиона евро за него, Домусчиев даде 400 000. Моци с най-високата заплата у нас

27 000 евро на месец получава лудогорецът.

В спорта и в живота огромна роля играе късметът. Живото доказателство е пътят на най-скъпоплатения футболист у нас Космин Моци. Който дойде да рита в България преди година и половина за 400 000 евро, а днес струва точно 4 пъти повече. Специализираните сайтове му слагат трансферна сума от 1,6 млн. евро. Човек не бива да се кахъри, защото понякога едно нещо не се получава, за да стане друго. Когато преди 5 години Моци безславно се връща, след като са го продали в непретенциозния, но италиански отбор „Сиена”, той никак не е щастлив. Щом към него се появява интерес от българския гранд „Левски”, смята, че късметът му се е върнал. Цената от 2 милиона евро обаче спира президента Батков и големите надежди отново са попарени. До лятото на 2012 г., когато клубът му „Динамо” – Букурещ не решава да се освободи от него, защото смята, че ако остане още година, докато му изтече договорът, няма да могат да му се вземат пари. Продават го за 400 000 евро на президента на „Лудогорец” Кирил Домусчиев

Отначало го изкушава 200 000 евро годишна заплата

Много от футболистите, особено наближаващи 30-те като Космин, не се вълнуват толкова от трансферните суми, колкото от личните си условия и добрата заплата. Още повече, година след пристигането, той вече е скочил на 27 000 евро месечно, които го правят най-скъпо платеният играч в родния футболен шампионат. Разликата между нашето и западните първенства е огромна. Защото парите, които се цитират у нас са нето, а в страни като Испания и Италия, да не говорим за Германия са бруто. Удръжките там, понеже нямат ниския ни плосък данък от 10%  са толкова големи, че достигат, а в немскоезичните държави и надминават 50 на сто.

Самият Моци не крие, че финансовата част  е твърде важна за него. Това стана ясно от негово изявление пред румънските медии, които го разпитваха по тази неприлична тема покрай възможни трансфери на негови сънародници в наши клубове: "Нека изобщо да не се заблуждавт, че сме малък тим. Имаме много качествени играчи и

един собственик, който е ОК и е точен до последното евро

Заплатите идват на деня и не са никак малки. Разград е малък град и всеки ни познава и ни подкрепя, седим на маса с феновете. Чувстваме се много обединени с феновете си, като у дома сме си ", казва пред румънското издание "Ring" Космин Моци.

В началото той не е много щастлив, защото е чувал легенди, че българските футболисти не излизат от кръчмите, а в кроткия Разград, който е твърде далеч от нощния живот на София, такива работи няма. Самият играч е почитател на клубовете и това не му е било супер приятно. Но после е свикнал. Попитан от румънските медии защо „твоите съотборници в Лудогорец не са особено весели”, той заявява: „Няма защо да сме сърдити (усмихва се). Знаем какво се очаква от нас и трябва да се подготвяме много сериозно. Лудогорец е шампион. Това е клуб, който инвестира изключително много в играчи, за да постигне целите си. Това бе първото предложение и аз приех по две причини – защото ми харесва, както финансово, така и спортно-технически и защото искам да играя в Шампионската лига. Плюс това, играем домакинските си мачове в Разград, които е на около 120 километра от Румъния. Така че съм близо до дома". Явно е станал нов човек, защото в Румъния Моци е известен с нощните си похождения и често е бил глобяван за неспазване на спортния режим. Самият той

отрича, че е любител на чашката, но не крие, че обича да пушиИ все пак основният интерес към него на търсачите на сензации, пък и към неговите колеги е свързан с финансовите измерения на техните победи на зеления терен. В пресата обаче се прокрадна информация, че и другите момчета от тима могат да бъдат доволни от заплащането си. Освен най-скъпоплатения в “А” група – румънецът Козмин Моци, който прибира 27 хиляди евро на месец, има друг състезател с 25 хиляди евро заплата. Няколко от съотбронците им пък били с 20 хиляди евро. И няколко с 15 хиляди, колкото пък е таванът във втория по заплати у нас “Левски”. Смята се, че единствено Валери Божинов може би получава 20 хиляди евро в синия стан, но официално потвърждение до момента няма.
Най-едрите пари при „милионерите”, както някои наричат момечтата от Разград, били за чужденците, българите вземали месечно до 15 000 евро. 30 000 лева, каквато е равностойността на тази сума, в нашата страна прибират шепа банкери. Министрите се разписват срещу 10 пъти по-малко пари, а средната статистическа заплата е такава, че българите работят нещо като 4 години, за да изкарат 30 бона.

Кой е човекът, разписващ се срещу близо двойно по-голяма сума на месец? Космин Йосиф Моци е роден в населената с немалко българи румънска област Банат през 1984 г. Започва да рита професионално в „Университатя” – Крайова, после в „Динамо” – Букурещ, където изкарва цели 7 години. Като не броим преотстъпването му за кратко на италианския тим от най-красивата област Тоскана – „Сиена”. Това става след европейското първенство по футбол през 2008 година, където е част от националния тим на родината си. В града, създал първата банка в света обаче не е неговото място. Връща се в Букурещ баш на 2 февруари 2009 г. Намира себе си в „Лудогорец”, с който подписва на 28 юни 2012 г. за срок от три години. Шампион е на Румъния и България.

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !