профили

Свобода Бъчварова

Свобода Бъчварова

Рождена дата: 11.01.1925
Пол: Жена

Свобода Тодорова Бъчварова е българска писателка, редакторка и киносценаристка, едно от най-значимите имена в българското кино. Свобода Бъчварова, която тази година би навършила 90, няма и годинка, когато семейството й бяга от фашисткия режим в България чак в Австрия. Причината е, че баща й е с леви убеждения и е преследван от властта на Цанков, убила Гео Милев, Йосиф Хербст, Петко Д.Петков и кого ли още не от политическите си опоненти. Семейството й не се задържа в родината на Хитлер, а се мести във Франция, а след това и Белгия. Когато е на 5, малката се завръща с майка си в родината, а баща й остава в странство, където й загива в съпротивата срещу нацистката окупация, без дъщерята да има възможност повече да го види.

Емиграцията, прекарана в бедност, оставя на Свобода „спомен за цял живот” – след като изкарва костна туберколоза, получава недъг за цял живот. Но това само я амбицира да се бори навсякъде и във всичко.
Още като ученичка през 40-те години е арестувана, понеже споделя левите убеждения на баща си. След като комунистите идват на власт с преврата на 9 септември, майка й става обвинител в Народния съд, наложен на България за разправа с политическата класа на стария режим от победителите във войната – СССР, Англия и САЩ.
Спомените от емиграцията и младежките години на съпротивата у нас ги прави на сцени от „На всеки километър”. Това е първият й пробив като сценарист. Сериалът се превръща в култов, а тя е сама жена, попаднала в екип с именити свои колеги като Павел Вежинов и Георги Марков, който все още не е забегнал на Запад, а се подвизава в качеството си на най-добре платения български писател и член на ловната дружинка на премиера Живков.

Дамата измисля главния герой майор Деянов

Ролята, както всички знаем, превръща Стефан Данаилов не просто във всенароден любимец, но и в най-голямата мъжка кинозвезда на републиката за всички времена. Бившата журналистка в органа на ЦК на БКП „Работническо дело” оглавява творческия колектив „Хемус” на Киноцентъра, където работят най-големите режисьори – тя подписва проекти като „Козият рог” и „Бялата стая” на Методи Андонов, феноменалните филми на Иван Андонов като „Дами канят” и „Опасен чар”, който им става общ шедьовър, „Лачените обувки на незнайния войн” на Рангел Вълчанов, „Мера според мера”, където е съсценарист на режисьора Георги Дюлгеров.
Родена в Горна Джумая, днес Благоевград, за нея сагата за макдонското революционно движение с фамозния Руси Чанев в главната роля, с починалия по време на снимки гениален Григор Вачков в друг от основните образи, е начинът да се обясни в любов хем на Пиринския край, хем на хора като баща й, които са бунили народа да се бори за свободата, на която е кръстена.

На старта на прехода тя се спасява в Бразилия

Вече на 64 години, пенсионерка, тя – като истински сценарист, решава да завърши кръговата композиция на живота си в странство. Причината да отиде на другия край на света е бракът на дъщеря й с латиноамерикански бизнесмен. Бъчварова обаче не спира да пише. В това число и сценарий. По книгата „Земя за прицел”, посветена на банкерската и политическата династия Бурови, с приятелката й Иванка Гръбчева,  чиито филми също е продуцирала, спретват тв сериала „Жребият” с Коста Цонев, Атанас Атанасов, Йосиф Сърчаджиев, Мария Кавърджикова и още куп звезди. Това е единствената прилична българска сапунка от 90-те години.
За нейната 80-годишнина Георги Първанов я награждава висшето държавно отличие на България – орден „Стара планина”. Тя идва за последен път в родината през 2008 година, когато представя посветената на нейния баща трилогия „По особено мъчителен начин”. Умира на 27 юни 2012 година в Рио де Жанейро, където семейството й притежава апартамент в Тижука - кварталът, където идната година ще бъдат настанени участниците в олимпийските игри в Бразилия.
За драгия зрител обаче Свобода Бъчварова ще се запомни главно с култовите лафове и реплики от „Опасен чар” като „роднина-милиционер-роднина-милиционер”, „дефицитна радост за народа”, „лошо, Седларов, лошо”, „моят приятел Франк Лойд Райт” и коя ли не още.
Филмът е елементарна пиар поръчка на МВР към Киноцентъра – всъщност е част от трилогия за смелите милиционери, заедно със забравените вече филмчета „Бронзовият ключ” и „Наследницата”. Бъчварова взема истинската история на уникален престъпник, който сваля жени и ги ограбва, като нарича себе си с различни измислени фамилии на птици пред дамите, докато ги очарова. И я превръща майсторски в една от любимите комедии на България, заедно с режисьора Иван Андонов и невероятния Тодор Колев в главната роля.

отпечатай новината

Новини

Свобода Бъчварова прави „Опасен чар” по поръчка на МВР

Свобода Бъчварова, която тази година би навършила 90,...

Почина Свобода Бъчварова

На 87 години почина голямата българска писателка и...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !