профили

Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер

Рождена дата: 30.07.1947
Пол: Мъж

Едва ли има по-известен културист от Арнолд Шварценегер. За него е чувал почти всеки човек, независимо дали се занимава с бодибилдинг, или не. Името му се превръща в нарицателно за силен мускулест мъж. Дори според някои Арнолд завинаги ще остане най-великият културист за всички времена. За други пък е просто филмова звезда, тръгнала по пътя на Стив Рийвс и завоювала престижно място в редиците на киноактьорите, благодарение на своята физика. Но кой е всъщност Арнолд и как успява да остави тази незаличима следа в историята на бодибилдинга и киното?
Шварценегер е роден в Грац, Австрия. Израства в малко селце на име Тал, недалеч от града. Баща му Густав е полицай и има много добра физика. Той дарява Арнолд с  генетиката, която се явява основа за бъдещите му успехи в културизма. На десет години Арнолд започва да учи в Грац, като пътува до града всеки ден. През тези години той продължава да се занимава с най-различни спортове. Плува, бяга, играе футбол, не закъснява денят, в който се запалва по бодибилдинга. Попада му под ръка немският вариант на списанието Muscle builder, на чиято корица е Рег Парк. Неговата физика много впечатлява Арнолд и той решава да развие тялото си. Амбициите му са много големи. Тренира редовно, като влага в заниманията всичко от себе си. Още от началото на тренировките се замисля да започне състезателна кариера. Дори нещо повече, той мечтае да стане най-мускулестият човек в света. И не след дълго прави първата крачка към реализирането на мечтите си, като решава да участва на състезание.
Точно в този момент Арнолд е на 18 години и е в казармата. Състезанието, в което рашава да вземе участие, е Мистър Европа за младежи в Щутгарт. Шварценегер иска разрешение от командирите си да участва на състезанието, но получава отказ. Въпреки това амбицията му е много силна и затова той решава да избяга от казармата. Отива на състезанието неподготвен, но въпреки това печели първото място. След като се завръща в казармата, престоява в ареста една седмица за наказание, но впечатлява своите командири и те му осигуряват уреди за по-нататъшните му тренировки. Напредъкът на Шварценегер е отличен и на следващата година той печели Мистър Европа за аматьори. После става Мистър Вселена, като печели няколко пъти. През 1969 г. става професионалист и за пръв път стъпва на американска земя (турнирът Мистър Олимпия се провежда в Ню Йорк). Тогава започва да замисля и друга кариера - тази на филмова звезда.
Но да се върнем към Мистър Олимпия. Първото участие на този турнир Арнолд прави пак през тази 1969 г, но печели второ място. Първи е кубинецът Серджо Олива , който здраво е стъпил на върха и три години не го отстъпва на никого. Но това само амбицира младия Арнолд и го кара непрекъснато да търси подобрения във физиката си. Той издирва за съвети известни културисти, среща се дори с любимеца си Рег Парк, с когото тренира известно време. Започва да обръща внимание не само на мускулната маса (която има в изобилие), но и на релефа и симетрията. Само за една година прави бързи подобрения в тялото и става просто непобедим.
От 1970 г. нататък той не губи нито едно състезание и побеждава всички, от които е губил, включително Серджо Олива и Рег Парк. Шварценегер прави невероятно постижение на сцената на Мистър Олимпия, като печели турнира седем пъти - нещо, нечувано дотогава в историята на бодибилдинга.
Дори след неговото оттегляне някои смятат, че рекордът му няма да бъде подобрен (само че го подобрява Ли Хейни, който печели турнира 8 пъти). Шварценегер грабва 6 последователни пъти Олимпия - от 1970 до 1975 г, след което прави пауза от 5 години и се явява на състезанието отново през 1980 г.
След това се хвърля в киното. Всъщност Шварценегер започва кариерата си на актьор през 1970 г, след първата Олимпия. Тогава той е забелязан от холивудските продуценти и получава предложение за главната роля в глуповатия филм Херкулес в Ню Йорк. Това е голям успех за Арнолд и го нарежда до Стив Рийвс, Рег Парк и Дейв Дрейпър, пресъздали образа на Херкулес в киното. След това пътят на Австрийския дъб към върховете в киното е открит и той участва в много незабравими кинопродукции: Дългото сбогуване (1973), Стой гладен (от 1976 г.), известният Pumping Iron (1977), Конан Варварина (1981), Карнавалът в Рио (1983), Терминаторът (1984), Червената Соня (1985), Командо (1985), Хищникът (1987), Червена топлина (1988), Близнаци (1988), Зов за завръщане (1990), Ченге в детската градина (1990), Терминатор 2: Денят на страшния съд (1991), Последният екшън герой (1993), Заличителят (1996), Батман и Робин (1997), Краят на дните (1999). Пълната филмография на Арнолд с оригиналните заглавия на филмите ще откриете встрани от текста.
Днес австриецът все още не е изоставил бодибилдинга и киното. Той продължава тренировките.
Женен е от 1986 г. за Мария Шрайвър, племенница на самия Кенеди, имат 3 деца (Катрин, Кристина и Патрик). Заедно с няколко известни актьори Арнолд основава веригата ресторанти Планета Холивуд, предлагаща различни екзотични ястия на екзотични цени. Той е и организатор и водещ на състезанието Арнолд Класик, което се провежда от 1989 г. насам, в началото на месец март. Днес то е второто по популярност след Мистър Олимпия.
При Буш Старши е спортен министър на САЩ, след това става губернатор на най-големия американски щат - Калифорниял

отпечатай новината

Новини

Много здраве от Клийн Истууд и Арнолд Шварценегер

Осемдесет и девет годишния Клийн Истууд и седемдесет и...

Незаконният син на Арни повтори позата на баща си

21-годишният Джоузеф Баена, незаконен син на 71-годишния...

Шварценегер смени тренировките заради болни колене

71-годишният Арнолд Шварценегер и бивш бодибилдър, който...

Арни разпуска на Октоберфест

Холивудският ас Арнолд Шварценегер посети известния...

Шварценегер спи под бронзовата си статуя

Арнолд Шварценегер публикува снимка на себе си, на която...

Шварценегер се присъедини към борбата с пластмасата

Актьорът и политик Арнолд Шварценегер се присъедини към...

Шварценегер: Вече не съм затворник на собствения си дом

Вече не съм затворник у дома, заяви екшън звездата Арнолд...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !