Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Антон Кутев: Нека гражданите подкрепят законопроекта на БСП за лихвоточките

отпечатай новината

12.12.2017 18:07 | Видян 1479 пъти

Антон Кутев: Нека гражданите подкрепят законопроекта на БСП за лихвоточките

Антон Кутев,  народен представител от ПГ на БСП за България, в разговор с Деница Гацинска в предаването Какво работят за София софийските избраници? в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Предложението на БСП за лихвоточките.    

„Какви законодателни инициативи се раждат в резултат на приемните на БСП с граждани и какъв е резултатът в пленарна зала, колко от тях биват осъществени и приети?“, попита водещата Деница Гацинска. Антон Кутев отговори, че не може да каже точния брой, но един от тях е законът за лихвоточките. Той засяга гражданите със жилищно-спестовни влогове. Този законопроект е внесен в деловодството на парламента още преди няколко месеца, но въпреки това управляващите не са го вкарали в комисиите.

„Той беше изваден именно от многото жалби, които съм получавал по отношение на лихвоточките и разликата ще бъде, че ако не влезе този закон в сила, хората ще получат около 25 милиона в рамките на 2018 и 2019, когато изтичат всички срокове по сегашния закон. Ако се приеме нашия закон, в който ние удължаваме сроковете, променяме и задължаваме държавата да плаща едни определени 30 милиона минимум годишно, тогава парите ще бъдат 215 милиона. Тоест тук въпросът е дали хората ще вземат 190 милиона повече!“, категоричен бе народният представител от БСП за България.

Той поясни, че лихвоточките представляват всъщност едни пари, които хората още по времето на социализма са внасяли за апартаменти и после не са получили. Тоест тези пари са дадени на държавата много отдавна, а тя не е дала на хората нищо в замяна. Освен това парите в момента са твърде обезценени. 

„Колко души засяга този законопроект и очаквате ли граждански натиск?“, попита водещата Деница Гацинска. Антон Кутев отговори, че става въпрос за 55 000 души, които имат права. Според него без граждански натиск няма да мине законопроекта, защото вече имаме отрицателното становище на министъра на финансите. „Или гражданите излизат пред парламента и си извоюват правата, или ГЕРБ си правят каквото си знаят, Влади Горанов спестява 190 милиона и нещата са ок!“, добави народният представител.
Вотът на недоверие.  

„Обявихте, че подготвяте вот на недоверие, но той няма да бъде факт до края на годината. Защо, разочаровате ли членовете и симпатизантите на БСП, които настояваха за този вот по време на конгреса на партията?“, попита водещата Деница Гацинска. Антон Кутев отговори, че няма такова нещо, напротив, самият вот ще има много по-голяма тежест през януари, защото Бойко Борисов не иска да види вот на недоверие по време на председателството. Той беше категоричен, че вотът през януари ще бъде ясен знак, че БСП няма да чака да мине председателството, за да започне борбата с корупцията.  

Антон Кутев обясни, че тема на вота ще бъде корупцията и то конкретно в сектор Сигурност. Той продължи, че всички са видели дупките в оградата по границата с Турция, а същото време са похарчени стотици милиони лева. Това е чиста корупция. Народният представител коментира и предстоящите нападки към БСП, че с действията си бламират европредседателството с думите: „Нищо подобно, никой не е казал, че докато има европредседателство може да се краде!“.
Приватизацията.  

„Един от другарите в БСП каза тази седмица, че политиците от БСП, които са участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да напуснат политиката, става дума за Красимир Янков. В тази връзка г-жа Корнелия Нинова трябва ли да напусне политиката и БСП?“, попита водещата Деница Гацинска. Антон Кутев отговори, че така поставен въпрос изобщо не е в полза на БСП. Той продължи, че се учудва от действията на Красимир Янков.  

По отношение на приватизацията Кутев заяви категорично, за него това е мръсна дума. Това обаче не означава, че трябва да има някакъв вид лустрация на основа на приватизацията. Тоест не може да се каже, че действието приватизатор води до наказателна отговорност. Не може и да се твърди, че тези хора не трябва да участват в политиката. Друг е въпросът, че между приватизаторите има хора, на които трябва да се търси отговорност. Народният представител даде пример с авиокомпания Балкан, като според него е недопустимо тя да бъде продавана за 200 000 лева. Но съвсем по друг начин стоят нещата с Техноимпекс и не може да се прави никакво сравнение.   

Според народния представител цялата приватизация трябва да се прегледа, но за да се види кой каква роля има в нея, кой го е разрешил, какво какво е спечелил или загубил. И вече на тази основа трябва да се прави оценката кой как е участвал. В този процес е имало и почтени играчи, които са направили нещо стойностно. Те обаче са твърде малко. Кутев попита в банката, която управлява Цветелина Бориславова, има ли приватизирани имоти? Има ли имоти, които Славчо Христов през своята банка е купил, приватизирал и те сега са част от активите на Цветелина Бориславова?

„Тоест като ще разглеждаме Корнелия Нинова, защо няма да гледаме Цветелина Бориславова? Аз нямам представа например Пашата участвал ли е в приватизация. Като знаем, че са били приятели с Бойко Борисов по някое време, като ще гледаме Корнелия Нинова, тя обяснява вече няколко пъти как го е правила, сигурно ще обяснява още много пъти. Но за мен е много важно освен това да разгледаме и другите неща. Да видим как е минала приватизацията на Цветелина Бориславова, как тя е станала собственик на една огромна банка, как докато мъжът и беше главен секретар на МВР тя стана собственик на банката, която преди това беше собственост на Славчо Христов, дясната ръка на Иван Костов. Значи една банка, която очевидно е създадена политически и с политически ресурс, която пряко участваше в приватизацията, ама в бурната й фаза, когато се продаваше масово, изведнъж, когато мъжът е главен секретар на МВР, жената става собственик на банка. До ден днешен не знам как, тя сигурно има обяснение, но нека да го видим. Корнелия Нинова нейната част я обясни, хайде сега да видим какво ще обясни Цветелина Бориславова, респективно Бойко Борисов!“, завърши Антон Кутев  разговора си с Деница Гацинска в предаването Какво работят за София софийските избраници? в ефира на Радио К2 на 12 декември 2017 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !