Луиза Григорова плаче за роля

Луиза Григорова плакала като дете за роля в...

Петко Венелинов стана татко на Маргита

Актьорът Петко Венелинов, който доби популярност покрай...

Връчват театрална награда Азарян на 15 март

отпечатай новината

14.03.2018 11:46 | Видян 314 пъти

Връчват театрална награда Азарян на 15 март

Преди големия звездопад от награди в близките седмици - Икар на Съюза на артистите на 27 март и Златен Кукерикон за постижения в областта на комедията в Сатиричния театър на 1 април, беше учредено още едно престижно отличие.

Фондация Проф. Крикор Азарян ще връчи за първи път приз за ярко постижение в театралното изкуство. Това ще се случи в деня на рождението на големия режисьор – 15 март, като идеята е да се превърне в ежегодна традиция.

Отличието ще отива в ръцете на режисьори, актьори, сценографи, композитори или други творци със значим принос за развитието на българския театър. Първият носител на наградата се пази в тайна и ще бъде обявен пред зрители в самата вечер на 15 март в театър Азарян.

Наградата е учредена по решение на УС на фондацията и е част от събитията, с които всяка година се отбелязва рожденият ден на големия български режисьор в театралното пространство на НДК, носещо неговото име.

Той събира на едно място негови ученици, съмишленици, почитатели и приятели, които поддържат паметта за него жива. Тази година в негова чест ще се играе авторският спектакъл Приятно ми е, Ива! на Ива Тодорова, възпитаничка на проф. Азарян, и ще се отрие постоянна експозиция с афиши, в която специален акцент са плакати от постановки на Крикор Азарян през годините.

Фондация Проф. Крикор Азарян е учредена през 2010 г. със съпредседатели съпругата на професора – поетесата Валентина Радинска, и дъщеря му Хермина Азарян. Във фондацията членуват негови ученици, приятели, колеги - актьори и режисьори, пише Монитор. Целта е да се съхрани паметта и да се популяризира творческото наследство на именития режисьор.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !