Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Връчват театрална награда Азарян на 15 март

отпечатай новината

14.03.2018 11:46 | Видян 1378 пъти

Връчват театрална награда Азарян на 15 март

Преди големия звездопад от награди в близките седмици - Икар на Съюза на артистите на 27 март и Златен Кукерикон за постижения в областта на комедията в Сатиричния театър на 1 април, беше учредено още едно престижно отличие.

Фондация Проф. Крикор Азарян ще връчи за първи път приз за ярко постижение в театралното изкуство. Това ще се случи в деня на рождението на големия режисьор – 15 март, като идеята е да се превърне в ежегодна традиция.

Отличието ще отива в ръцете на режисьори, актьори, сценографи, композитори или други творци със значим принос за развитието на българския театър. Първият носител на наградата се пази в тайна и ще бъде обявен пред зрители в самата вечер на 15 март в театър Азарян.

Наградата е учредена по решение на УС на фондацията и е част от събитията, с които всяка година се отбелязва рожденият ден на големия български режисьор в театралното пространство на НДК, носещо неговото име.

Той събира на едно място негови ученици, съмишленици, почитатели и приятели, които поддържат паметта за него жива. Тази година в негова чест ще се играе авторският спектакъл Приятно ми е, Ива! на Ива Тодорова, възпитаничка на проф. Азарян, и ще се отрие постоянна експозиция с афиши, в която специален акцент са плакати от постановки на Крикор Азарян през годините.

Фондация Проф. Крикор Азарян е учредена през 2010 г. със съпредседатели съпругата на професора – поетесата Валентина Радинска, и дъщеря му Хермина Азарян. Във фондацията членуват негови ученици, приятели, колеги - актьори и режисьори, пише Монитор. Целта е да се съхрани паметта и да се популяризира творческото наследство на именития режисьор.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !