Собственикът на Би Ти Ви търси купувач

Компанията, собственик на българските телевизионни канали...

Става напечено за Кобрата, разследват...

Кубрат Пулев записа вълнуваща победа над Богдан Дину в...

Застрояването на Синеморец скача с 54%, на Резово - два пъти

отпечатай новината

17.04.2018 13:57 | Видян 690 пъти

Застрояването на Синеморец скача с 54%, на Резово - два пъти

 Промени в общия устройствен план на община Царево предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени. Най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%). Това показва публикувания на страницата на Министерството на околната среда и водите Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево, пише Медиапул. Всички заинтересувани могат да представят писмени мотивирани становища по доклада до 4 май.

Сред жители на Синеморец вече има недоволство. Причината – отново се посяга на едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване. Най-скандално за тях е предвиденото застрояване на местността "Поляните", откъдето се разкрива невероятна гледка към морския бряг и устието на река Велека. По тази причина се обмисля протест за 1 май с блокиране на моста над реката.

Неотдавна кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) пред местна медия съобщи, че се надява още тази година общината най-после да има Общ устройствен план (ОУП). По думите му Общият устройствен план ще въведе реда и правилата, които ще гарантират и съхранение на природата в региона. Лапчев все още не е дал коментар, а от общината не е получена до момента официална позиция по случая.

Скандализиращ план с 10-годишна история

Опитът на община Царево да има актуален ОУП са отпреди десет години. След промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие през август 2008 г. е възложено да бъдат направени изменения и в ОУП на община Царево в посока „опазване на морските плажове и пясъчните дюни и за ограничаване на допустимото застрояване в зоната зад морския бряг“.

Изработката на този план стъпва върху одобрения през 1998 г. Териториално устройствен план на община Царево. Промените в плана от 2008 г. обаче са приети от местната власт без екологична оценка за въздействието му. След съдебни процедури становището на екооценката е оттеглено, което довежда до невъзможност за прилагане на плана.

През февруари 2014 г. тогавашният регионален министър в правителството на Пламен Орешарски Десислава Терзиева разрешава изработването на проект за изменение на ОУП на Царево и екологична оценка към него.

Такъв е направен през 2016 г., но заради предвиденото значително разширяване на застрояването и навлизане в Природен парк "Странджа", по-голямата част от който е защитена територия, през следващата година се налага проектът да бъде ревизиран, като зоните за строителството се намалят.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !