Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Президентът рецитира Ботев в Пловдив

отпечатай новината

04.06.2018 10:52 | Видян 1154 пъти

Президентът рецитира Ботев в Пловдив

Президентът Румен Радев се включи в общ рецитал в Пловдив със стотици ученици и учители от цялата страна на безсмъртното произведение на Христо Ботев „Хаджи Димитър”. Минути по-късно държавният глава награди децата, отличени с първи места в 8-то издание на инициативата „Народните будители и Аз”.

Към учениците президентът се обърна със „скъпи млади приятели”, като подчерта, че за него е чест да бъде заедно с тях във финала на инициативата, посветена на българските будители. „За да осъзнаем в дълбочина значението и силата на делото на нашите будители, ние трябва да го разглеждаме в една по-широка плоскост.

В широкото поле на световната история. Много народи, много би дори всеки един народ, прочита славни битки в своята история. Но едва ли има много народи, които могат да се похвалят с дни в своя календар, с празници, посветени на други не по-малко важни победи – тези на духа и книжовността”, каза пред учениците Румен Радев. По думите му именно тези празници – на буквите, на народните будители, ни напомнят, че България е градена не само със силата на меча, но и със силата на словото.

„Че ние, като нация, имаме неоспорим цивилизационен принос в европейското културно наследство. Ако средновековна Европа развиваше Ренесанса, то България изстрада своите будители”, заяви още в словото си държавният глава, цитиран от „Монитор“.

Той благодари на инициаторите на проекта „Народните будители и Аз”, заради това, че за осма поредна година успяват да привлекат стотици деца от цялата страна. „Но нека ви кажа, че не винаги първото място е най-важно, защото в тази благородна надпревара вие се учите да работите, като екип, в колективен дух, в среда на взаимопомощ и взаимно доверие.

А всъщност това вече е една първа победа за всички вас”, им каза още Румен Радев. С думите, че младите са надеждата на нашето общество и ги посъветва със същата непоколебима вяра да отстояват българските традиции, да ги пазят и да ги развиват. „Вие сте нашите утрешни будители, бъдете здрави и нека вашите успехи се множат”, пожела президентът на децата.

В 8-то издание на инициативата участваха над 6 500 ученици в 248 паралелки от 28 училища от пет области на страната: Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград. В осемте издания на проекта до момента са се включили с колективни и индивидуални участия над 70 000 ученици.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !