Лео дължал пари на Ронан Кийтинг

Певецът от „Боузоун“ Ронан Кийтинг не може да...

Джена даде благословията си на Чанинг

Ако очаквате драматична реакция от страна на Джена Дюан...

Хотел Европа в Сараево е 2 в 1, но си струва само Бечката кафана

отпечатай новината

13.07.2018 15:13 | Видян 3468 пъти

Хотел Европа в Сараево е 2 в 1, но си струва само Бечката кафана

Въпреки, че е петзвезднияТ хотел на Сараево, Европа в самия център на босненската столица отстъпва приза на TripAdviser 2018 за града на Isa Begov Hamam Hotel, а в Booking.com изостава с 8,3 към 9,1 като обща оценка.

Европа е реновираният стар Титов хотел. Зданието е като разделено на две. И то, сякаш наопаки.
Откъм ориенталската по дух и източна по посока част на центъра е неговото модерно крило, гледащо към чудесно организираната градина със съвременен тренди бар, съседстващ с разкопки от древността и прочутия базар – безистен: най-големия туристически капан за посетителите на столицата на Босна и Херцеговина.

Откъм европейската по дух и западна по посока част на центъра е неговото ретро соцкрило, което е на успоредна на пешеходната улица с единствените в Сараево бутици на световни брандове като Бос, която пък води към католическата катедрала на главната улица на този оригинален град.

Както разбираме на място, историята на хотела е по-стара от Югославия – империята на Тито. Защото той  е отворен на това място, но в несъществуваща вече сграда по време на австрийския протекторат, когато е и построена голяма част от центъра на Сараево.

Духът на онова време днес носи Бечкана кафана или Виенското кафене, което е най-хубавото нещо в хотел Европа. Направено е в характерния за столицата на хабсбургите стил. Лъснатите черрвеникави ламперии, големите витрини, красивите колички, с които разнасят сладкишите придават усещане за спокойствие, уют и величие, каквото рядко се среща в този град.

Все пак, малко по надолу по улицата, на която е главният вход на сладкарницата и хотела, се намира най-прочутата кебапчийница в цяла Босна – Жельо, която върви толкова добре, че има „филилиали” с номера 2 и 3 на същата тази възтясна пътна артерия. Хората денонощно си вземат големи пити, в които като в джоб сервират напъхани 15 телешки кебапчета, които се поднасят с йогурт, както тук наричат своя безводен и безсолен айран.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !