Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

10 млн. туристи в Лувъра през 2018 г.

отпечатай новината

07.01.2019 16:39 | Видян 1542 пъти

10 млн. туристи в Лувъра през 2018 г.

Лувърът във Франция регистрира най-големия брой посетители, откакто съществува. През 2018 г. това са над 10,2 милиона души, което е исторически рекорд за музей.

Лувърът, който показва известни картини, сред които Мона Лиза на Леонардо да Винчи, заедно с много други статуи и шедьоври, съобщи, че броят на посетителите се е увеличил с 25% спрямо 2017 година. Основната причина за това е зашеметяващото възстановяване на туризма в Париж, след поредицата от терористични атаки, които убиха над 230 души между 2015 и 2016 година.

Посещенията в парижкия музей се увеличиха и заради музикалния клип на Бионсе и Джей Зи, заснет там. В Apeshit могат да се видят картини като Мона Лиза и други световноизвестни произведения на изкуството. Клипът е гледан над 146 милиона пъти в Ютуб.

Освен това от Лувъра съобщиха, че за успеха е допринесла и изложбата на френския художник Дьолакроа.

Според музея, около три четвърти от посетителите, които са дошли в Лувъра през 2017 г., са били чужденци, повече от половината от тях са под 30-годишна възраст. Входният билет е на стойност 15 евро (17 долара) или 17 евро за предварително резервация, за да се избегнат линии пред касите.

Проучване на вестник The Art подреди 10-те най-посещавани музеи в света за 2017 г. На първо място бе Лувърът с 8,1 милиона души, следван от Националния музей на Китай в Пекин (8 милиона), Музея на Смитсъниан (Национален въздушен и космически музей - 7 млн.) и Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк (7 млн.).

През февруари 2017 г. войник от охраната на Лувъра простреля въоръжен египтянин, който се опита да нахлуе в сградата, крещейки „Аллах Акбар“, но бе прострелян от охраната.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !