Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Оркестър Титаник с премиера в Сатирата

отпечатай новината

10.01.2019 12:54 | Видян 905 пъти

Оркестър Титаник с премиера в Сатирата

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричния театър. Това е постановката на проф. Румен Рачев „ОРКЕСТЪР ТИТАНИК“ от Христо Бойчев. Сценографията е дело на Петьо Начев, а костюмите са на Петьо Начев и Катя Хаджийска. Музиката е от Димитър Христов, а мултимедията е изработена от Преслав Севери.

Постановката е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил, където вече има своята премиера. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван Панев.

Останалите роли са поверени на Константин Икономов и Кирил Бояджиев от Сатирата и на Николай Брънзалов и Денислава Николова от Кюстендилския театър. Ето какво споделя проф. Румен Рачев:„Десет минути след потъването на „Титаник”, от глъбините на океана, все още е звучала музиката, изпълнявана от корабния оркестър.

Звучала е музика, която като че ли във величаво отчаян опит е искала да напомни на ужасените и загиващи пасажери, че човешкият дух е безсмъртен. И ако днес ние хората се заслушаме не с ушите, а с душите си, може би ще чуем музиката на този титаничен оркестър, звучаща от глъбините на десетилетията. И може би ще проумеем, че „благотворителност” означава не да подхвърлиш със самодоволна щедрост някому нещо, а да сътвориш БЛАГО.

Да се опиташ да му дадеш надежда, мечти и смисъл да живее.“ Христо Бойчев е роден в с. Орловец, Великотърновско през 1950 г. Детската му мечта е да стане художник, но завършва Института по машиностроене в Русе през 1974 г. До 1985 г. работи като инженер и се издига до заместник-директор на Завода за растителни масла и протеини в Полски Тръмбеш. Вече преминал 30-годишна възраст, решава да учи театрознание. Не го приемат при първото кандидатстване във ВИТИЗ, но четейки за приемните изпити, се вдъхновява и написва първата си пиеса „Онова нещо“.

Следват „Районна болница”, „Спирка последна“, „Подземният”. През преломната 1989 г. четирите пиеси на Христо Бойчев се играят в 40 театъра, което го прави най-поставяният български автор към момента. Световна слава му носят пиесите „Оркестър Титаник“ и „Полковникът птица“. Той е един от най-играните драматурзи в Европа заедно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев. Пиесите му се играят в 45 страни на пет континента.

Христо Бойчев е отличен като Световен победител на Световния конкурс за драма на Британски съвет (Лондон, 1997); лауреат на наградата Енрико Мария Салерно (Рим, 1999); патрон на Бонското биенале в Германия; патрон на Сараевския фестивал – МЕSS; член на «Петровската академия за наука и изкуство», основана от Петър I; почетен гражданин на Полски Тръмбеш. През 2016 г. получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !