Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Мистерията на българските гласове се включва в спектакъла Време за фолклор

отпечатай новината

05.03.2019 11:08 | Видян 1390 пъти

Мистерията на българските гласове се включва в спектакъла Време за фолклор

Тази пролет зала 1 на НДК ще посрещне за първи заедно на сцената си едни от най-успешните частни фолклорни формации и артисти у нас обединени в спектакъла “ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР”. На 15 април в зала 1 на НДК от 19.30 ч. ценителите на българският фоклор ще имат възможност да се насладят в една единствена вечер на майсторските изпълнения на ансамбъл “Чинари”, “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов – Стунджи и “101 каба гайди”. Именитите участници ще представят най-добрите си ефектни танци, песни, музика и сола преплетени в 90 минутна истинска фоклорна приказка. В нея ще се включат още и група “Еtnotix” и трио “Булгарина”.

Билетите за спектакъла „ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР“  на 15 април в зала 1 на НДК се пускат в продажба от днес, а до 24 март те ще са на промоционални цени. Можете да ги намерите в интернет в системата на Ticketportal.bg и още в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, магазини Orange.     

Във „ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР“ ще чуем вълшебните гласове на “Мистерията на българските гласове”, които миналата година издадоха новият си албум “BooCheeMish” с участието на Лиса Джерард и не спират да обикалят Европа и света с концерти по представянето му. Световноизвестният български хор е номиниран няколко пъти и е носител на награда “Грами” от 1990 г.  На 15 април в зала 1 на НДК ще видим и великолепните танцьори от ансамбъл “Чинари”, които през декември 2018 отбелязаха бляскаво 25-тата годишнина от създаването си.

Той е първият частен ансамбъл у нас. През годините неговият хореограф, основател и директор - Асен Павлов създава 13 авторски спектакъла, които радват публиката всяка година преди Коледа. Асен Павлов и трупата на “Чинари” са удостоени с едни от най-престижните награди у нас за спектаклите си през последните години – ИКАР, "Кристална лира", Грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики за принос в развитието на българската култура, "ЗЛАТНА МУЗА 2018".  

Ритъмът на “ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” ще усетим със Стоян Янкулов – Стунджи, който не спира да ни изненадва с участието си в различни, интересни проекти. Един от най-изявените ни и талантливи перкусионисти участва в много записи на джаз, поп и етно музика, което съществено е повлияло на уникалният му стил на свирене. Изпълнението на “Вода”, в дует с Елица Тодорова, достигна 5-то място в Евровизия от 2007 г. Във “ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” Стунджи ще има и общо изпълнение с “Чинари Дръмс” и “101 каба гайди”.

И за да е пълна и пъстра  фолклорната картина на спектакъла на сцената ще стъпят именно те - гайдарите от “101 каба гайди”. Те ще бъдат водени от емблeмaтичният им pъĸoвoдитeл и основател Kocтaдин Илчeв, който е един от най-известните майстори на каба гайда в България. Съставът е с рекорд в “Книгата на Гинес” oт май 2012 г., когато 333-ма гайдари на възраст от 6 до 66 години се разписват с невероятно майсторско изпълнение на Народна сюита.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !