Приянка Чопра: Аз съм ужасна съпруга

Боливудската звезда Приянка Чопра призна, че е ужасна...

Григор стана доброволец в кухня за...

Първата ни ракета Григор Димитров сподели снимка в личния...

Повече да се прегръщаме съветват учените

отпечатай новината

10.03.2019 11:00 | Видян 318 пъти

Повече да се прегръщаме съветват учените

Когато един обичан човек има труден ден, най-вероятно ще му дадеш прегръдка без да се замислиш. Новото проучване върху стреса, имунитета и болестите доказва, че простият акт може да има по-голям ефект, отколкото си представяте.

Прегръдките могат да имат измеримо въздействие върху настроението и стреса след социалния конфликт, според доклад на Carnegie Mellon University, публикуван в PLOS One. Жестът сякаш увеличава положителните чувства и намалява негативните в дните, когато хората изпитват проблеми с връзката, установи проучването.

За изследването са интервюирани 404 възрастни по телефона всяка вечер в продължение на две седмици. Всеки човек е попитан за настроение му, дали е изпитвал конфликт и дали е получил прегръдка този ден, наред с други въпроси. Всеки участник е преминал през физически изпит и е попълнил въпросник за здравето и социалната си среда в началото на проучването.

Прегръдките, установиха изследователите, са свързани с увеличаване на позитивните маркери на настроението и намаляване на негативните; обратното е вярно за конфликта на отношенията. И в дните, когато и двете се случиха, хората имаха склонност да съобщават по-малко отрицателни чувства и по-положителни, отколкото в дните, когато изпитваха конфликти, но без прегръдки.

Тази тенденция е независима от пол, възраст, раса, семейно положение, общ брой социални взаимодействия и средно настроение.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !