Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Пионери на киното разказват историята на Балканите в снимки

отпечатай новината

16.10.2019 14:04 | Видян 412 пъти

Пионери на киното разказват историята на Балканите в снимки

Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива в четвъртък от 19 ч. в столичната галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 55, където ще остане до 16 ноември. Тя продължава линията на галерията да представя значими автори от началото на ХХ век. Експозицията включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898-1935 г.

Желанието на двамата да съхранят времето им отрежда място в историята на световната кинематография като първите й майстори от Балканите. Но до края на живота си те остават верни и на фотографията, отнасят се към нея като към занаят и изкуство, използват всички й възможности като медия и дори се прехранват от нея.

Фотографският архив на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е съхранен благодарение на интереса на публиката към движещите се образи, които двамата създават през първите години на ХХ век. Значимостта им, особено за Балканите, често е силно подчертавана. Това е излишно, тяхното наследство и така е достатъчно ценно, за да им запази място по върховете на европейската култура и визуална памет. За това колко високо са ценени братя Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Фотографското наследство на Манаки от Гърция, Македония, България се състои от 18 513 негатива, вкл. 7115 стъклени плаки. Към тях можем да добавим и 10 952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи. Изложбата е резултат от 15-годишно проучване на архива на братята от куратора Роберт Янкулоски. Показаните фотоси са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. Чрез новите дигитални технологии копията разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху плаките.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !