Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

40 г. Знаме на мира като арт в Сезони

отпечатай новината

13.11.2019 15:14 | Видян 908 пъти

40 г. Знаме на мира като арт в Сезони

Изложба с рисунки от асамблеята Знаме на мира бе открита от вицепрезидента Йотова в галерия Сезони: "Заедно с г-жа Евгения Живкова, председател на фондация Людмила Живкова - Знаме на мира, открихме изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на асамблеята.Тази изложба е по-ценна от всеки един архив, защото тя показва света отпреди 40 години през погледа на тогавашните деца. Оттук, от българската столица София с творчеството си те изпращаха към целия свят своите послания за мир, разбирателство и приятелство".

През август 2019 година се навършиха 40 години от провеждането на първата международна детска асамблея Знаме на мира.Международното движение, основано в София, води началото си от 1979 година, когато в столицата се провежда и среща на деца от цял свят. Асамблеята е призната за една от най-крупните инициативи свързани с обявената от ООН международна година на детето.Патрон на асамблеята е АмадуМхтар-М´Боу – генерален директор на ЮНЕСКО.

Организацията и ръководството на Асамблеята е реализирано от международен инициативен и организационен комитет, в който се включват видни обществени и културни дейци от цял свят и е оглавен от Людмила Живкова.
Първата международна детска асамблея събира на среща в България 2500 деца от 77 страни.В Народното събрание се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието Писмо-обръщение на децата участници до децата от целия свят.На ХХХIV-тата сесия на Общото събрание на ООН, Писмото-обръщение е разпространено като официален документ.

По време на Асамблеята е открит монументът Знаме на мира, на който са поставени камбани, подарени от децата от различните държави участнички. И досега той е единственият уникален бранд на София – всеки може да го види сред парка му, разположен непосредствено до Околовръстното шосе, малко след разклона за Младост по посока Бистрица, веднага след сградите на Пощенска банка.

До 1989 година в София се провеждат четири международни детски асамблеи Знаме на мира и четири международни срещи на децата – последната през юни 1989 година. В тях общо вземат участие 3900 деца от 138 държави и 1400 деца от България.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !