Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Клои Чжао – режисьорката, която сътвори история на наградите Оскар

отпечатай новината

26.04.2021 12:35 | Видян 1248 пъти

Клои Чжао – режисьорката, която сътвори история на наградите Оскар

Родената в Китай режисьорка от САЩ Клои Чжао сътвори история на 93-тите награди Оскар, ставайки първата азиатка и втората жена, удостоена с режисьорския приз, съобщават световните агенции. Тридесет и девет годишната Чжао получи първия си Оскар за елегичната история "Земя на номади", проследяваща пътешествие из американския Запад на фона на икономически сътресения и личната мъка на главната героиня (в ролята Франсис Макдорманд, която триумфира за трети път в кариерата си с актьорски Оскар).

Клои Чжао е родена в Китай и живее в Пекин до 14-годишна възраст, когато е записана в пансион в Лондон. Завършва гимназия в Лос Анджелис, след което учи във филмова школа в Ню Йорк. Чжао е първата цветнокожа жена с номинация за режисьорски Оскар. Тя беше номинирана по-малко от месец след като получи Златен глобус за режисура, ставайки едва втората дама и първата цветнокожа жена с подобен успех.

Първият филм, режисиран от Клои Чжао, е "Песните, на които ме научи брат ми". Зад гърба си режисьорката има няколко независими проекта, сред които "Ездачът" и "Земя на номади". Следващият е коренно различен - Чжао застава зад камерата, за да заснеме филма "Вечните" от киновселената на Marvel. В проточилия се награден сезон, в който да се прогнозира изявен фаворит беше истинско предизвикателство, Клои Чжао все пак успя да се открои със своята драма "Земя на номади".

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !