Мария Бакалова за методичното...

Когато става въпрос за популяризиране на нов филм, много...

Марката за дрехи Лакост е създадена...

Знаете ли, че "LACOSTE" се ражда заради шегата на един...

Вид скариди могат да избелват безвредно храни, бои и козметика

отпечатай новината

05.06.2023 09:55 | Видян 306 пъти

Вид скариди могат да избелват безвредно храни, бои и козметика

Многонационален изследователски екип е открил ново вещество в скаридите-чистачи, което представлява един от най-ефективните бели рефлектори в природата. Това съобщи Синхуа, позовавайки се на публикация от вторник на израелския университет „Бен Гурион“.

Скарида-чистач е общо название на редица морски десетоноги ракообразни, които почистват други организми от паразити. 

Откритието може да доведе до разработването на нови, безопасни и органични бели бои, която да се ползва в храни като бял хляб, козметика и други, се казва в изявление на израелския университет.

По този начин тези материали могат да заменят нездравословните неорганични наночастици като титанов диоксид и цинков оксид, използвани днес като избелващи агенти.

В проучването, публикувано в списание „Нейчър фотоникс“, изследователи от Израел, Китай, Великобритания и Индия изследват белите ивици на тихоокеанската скарида-чистач.

Тази скарида използва белите ивици по кутикулата и придатъците си, за да привлича риби, а след това ги почиства, като изяжда паразитите от тялото им.

Екипът установи, че ивиците са изградени от свръхтънък слой от плътно опаковани частици от малка молекула, наречена изоксантоптерин. Въпреки че е с дебелина под 5 микрона, този бял слой в обвивката на скаридите, е изключително ярък, което го прави един от най-тънките и ефикасни бели материали в света.

„Това е един от първите случаи, когато научаваме изцяло нов принцип на оптиката в процеса на изучаване на определен организъм“, заключават изследователите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !