Инфлуенсър и модел разкри страхотни...

Инфлуенсърът и модел Кристи Рен не спира с горещите...

Божков излиза на свобода срещу 130...

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130...

Другата България на върха на Европа

отпечатай новината

17.09.2009 14:40 | Видян 2942 пъти

Другата България на върха на Европа

Екипът на „Другата България” беше единственият телевизионен екип, който проследи покоряването на най-високия връх в Европа от парализирания алпинист Иван Кожухаров  и неговите приятели. Режисьорът на предаването Радослав Илиев беше част от групата, която потегли от България на 29 август. Новобранец в изкачването на върхове, с помощта на опитните алпинисти от „Споделени върхове: Монблан 2009”, той успя да се изкачи до Монблан Де Текюл.

На 20 и 27 септември, в 12 часа по БТВ, документалната поредица Другата България ще излъчи 2 епизода от столицата на алпинизма Шамони. Това селище във Френските Алпи, близо до границата с Швейцария и Италия, е люлката на алпинизма. На 8 август 1786 г. от там след 14-часов преход търсачът на кристали Пакар и ловецът Балма първи покоряват Монблан. През 1821 година в Шамони се учредява и първото дружество на планинските водачи- гидове, начело с Жак Балма. От 1924 година, по идея на клиенти в средата на август в Шамони се организира и Празник на планинските водачи. Екипът на Другата България за първи път се потапя в тайнството на алпинизма, където професията „планински водач„ е с вековна традиция и се предава от баща на син.

Предаването ще срещне зрителите на БТВ със Здравко Михайлов, Румен Дамянов и Жоро Черния - трима българи, белязани от планината. Здравко живее от 19 години в Швейцария и в момента е инструктор леководолаз. Румен бяга от България преди 25 години. От 22 той живее в Савоя. През зимата е пистьор, отговарящ за сигурността на пистите, през лятото - планински водач. Жоро Черния, всъщност е един светъл човек, за който покоряването на върхове е най-сладко, ако е с приятели. Той е един от основните двигатели на проекта „Споделени върхове: Монблан 2009”, който събира 40 от най-добрите български алпинисти, за да сбъднат мечтата на Иван Кожухаров, алпинист, парализирал се при опит да се качи на върха на Европа.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !