Какво ще кажат хората се завръща в...

Един от най-обичаните британски комедийни сериали –...

Ти си моят живот и съдба: Раева...

Илиана Раева се обясни в любов на съпруга си Наско...

Бордът на Европейската филмова академия за първи път у нас

отпечатай новината

14.02.2011 15:40 | Видян 2112 пъти

Бордът на Европейската филмова академия за първи път у нас

В рамките на юбилейното 15-то издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест е предвидена специална среща на Борда на ЕФА.

Европейската филмова академия е създадена в края на 1988 година, когато за първи път се раздават нейните награди, известни и като Европейските „Оскар”-и. Общността избира за свой пръв президент Ингмар Бергман, а поста председател на борда на Академията е отреден за Вим Вендерс. През 1996 г. Вендерс е избран за президент, а председател на Борда на ЕФА става британския продуцент Ник Пауъл. В момента тази отговорност носи френският продуцент Ив Мармион.

Европейската филмова академия обединява 2300 кино професионалисти с една обща цел – съвместна дейност и активно участие в различни инициативи за популяризиране и подпомагане на европейското кино. Конференции, семинари, уъркшопове се организират целогодишно в името на активната комуникация и сътрудничство между индустрията и творците, посветили усилията си за създаване на кино в Европа. Основната дейност на ЕФА обаче е ежегодното връчване на Европейските филмови награди – всяка първа събота на месец декември.

За първи път Бордът на ЕФА ще направи своя среща в България! Наред с темите, предвидени за разискване, членове на ЕФА ще имат възможност да се срещнат с българската кинообщност и да обсъдят условията за създаване на филми у нас, ще участват в първия ден на София Мийтингс, а някои от тях ще представят свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест. Тези прожекции ще се превърнат във възможност не само фестивалната публика, но и членовете на СФФУ (София Филм Фест за Учащи) обществото да се срещнат с легендарни фигури на европейското и световното кино.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !