Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

"Гомора“ доминира Европейските филмови награди

отпечатай новината

09.12.2008 10:35 | Видян 3615 пъти

Драмата „Гомора“ за италианската мафия доминира Европейските филмови награди, получавайки пет отличия, в това число за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор.

Заснет по книгата на Роберто Савиано, който от две години е под полицейска защита поради заплахи със смърт от гангстери, филмът разказва за организираната престъпност в Неапол.

Творбата получи „Гран При“ в Кан тази година, както и наградата на Панаира на книгата във Франкфурт. 1800-членната Европейска филмова академия награди Матео Гароне с наградата за режисьор за „Гомора“ на 21-та церемония по връчване на наградата в Копенхаген, Дания.

Шестимата писатели на „Гомора“ Маурицио Браучи, Уго Кити, Джани ди Грегорио, Масимо Гаудиозо, Гароне и Савиано получиха наградата за сценарий.

Тони Сервило взе отличието за актьор за ролите си в „Гомора“ и в „Ил Диво“, където играе ившия италиански премиер Джулио Андреоти.

Марко Онорато бе определен за най-добър кинематографист за работата си върху „Гомора“.

Британката Кристин Скот Томас получи наградата за най-добра актриса за изпълнението си в „Обичах те толкова дълго“.

Почетни награди получиха актрисата Джуди Денч и създателите на филмовото движение „Догма“, Сорен Краг-Якобсен, Кристиян Левринг, Ларс фон Триер и Томас Винтерберг от Дания.

Европейската филмова академия е създадена през 1989 г. за да популяризира европейското филмово изкуство. Неин пръв президент е Ингмар Бергман. Уважавани във филмовата индустрия, наградите се нуждаят от още време, за да придобият престижа на фестивалите в Кан, Венеция и Берлин. Всяка втора година домакин е германската столица, но през следващата 2009 г. те ще бъдат връчени в Есен.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !