12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Актрисата на Вайда - част от Великолепното жури в Балчик

отпечатай новината

30.03.2011 16:00 | Видян 2266 пъти

Актрисата на Вайда - част от Великолепното жури в Балчик

След Линда Олшевски, селекционер на наградите „Оскар“, организаторите на Фестивала „В Двореца“ издадоха още едно от имената в изцяло дамското жури тази година -  Малгожата Потоцка. Любима актриса на няколко поколения почитатели на европейското кино, успешен режисьор и продуцент, екс-директор на Полския национален телевизионен център в Лодз, Малгожата Потоцка определя живота си като една голяма победа.

Половин век не стига
Дъщеря на  сценограф, Малгожата Потоцка прави своя дебют в киното едва на шест, а на шестнайсет вече се снима в прословутата драма на Анджей Вайда „Всичко за продан“. През 1978 година завършва факултета по актьорско майсторство и режисура в Държавната висша школа за театър и кино в Лодз, чиито възпитаници са водещи представители на Полската филмова школа като Анджей Вайда, Роман Полански и Кшищоф Кешловски. Главните роли, които изпълнява Малгожата са повече от двадесет, а филмографията й включва заглавия като „Госпожица Никой“, „Стъклена сфера“, „Ключ от стая №30“.

Малгожата Потоцка е един от създателите на полската Асоциация на независимите филмови продуценти и неин първи президент до 1994 година. През 1989 година тя основава своя собствена филмова компания, която ръководи и до сега. Член на Асоциацията на полските филмови дейци и Асоциацията на културните дейци, носител на множество фестивални награди, Малгожата е известна и като фотограф, автор на експериментални филми, продуцент на музикални клипове и телевизионни програми. Нейни произведения са изложени във Варшава, Краков, Париж, Будапеща и Ню Йорк.

„Представяме ви второто име от жените в съвременното кино, които тази година ще журират конкурсните програми на фестивала „В Двореца“. Представителите на „нежната“ половинка на киноидустрията, които сме поканили, са допринесли за облика на киното днес и за нас е привилегия и удоволствие да бъдат част от Фестивала“, Цанко Василев, директор на фестивала за късометражно кино “В Двореца“, Балчик.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !