12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

СЕДЕМ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА В ПРОГРАМАТА НА САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ

отпечатай новината

19.07.2011 10:00 | Видян 2335 пъти

СЕДЕМ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА В ПРОГРАМАТА НА САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ

17-ия филмов фестивал в Сараево ще се проведе от 22 до 30 юли 2011. На 13 юли бе анонсирана официалната програма, с която по традиция фестивалът представя по-значителните новаторски арт филми от цял свят. Основният акцент в състезателната програма са филми от Югоизточна Европа – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър,  Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.

САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ е акредитиран в категорията "специализиран състезателен фестивал" към FIAPF (Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти). Федерацията е единствената организация на филмови и телевизионни продуценти със световно значение, включваща 24 продуцентски компании от 21 страни на 5 континента. Общо 49 са фестивалите, получили признание от FIAPF, сред които и Международният София Филм Фест.

България участва в състезателната програма с четири филма във всички категории – един в конкурсната програма за игрални филми, два – в документалната и един – в конкурса  за късометражни филми.
Игралният филм „Аве”, дебют на режисьора Константин Божанов ще се състезава наред с филми от Румъния, Турция, Хърватия, Австрия. Филмът, създаден с подкрепата на Национален филмов център беше включен и в Седмица на критиката (Semaine de la critique) на 64-то издание на фестивала в Кан тази пролет. Официални гости на фестивала в Сараево са режисьорът Константин Божанов и актьорите Анжела Недялкова и Ованес Торосян.

Два документални филма са включени в състезателната програма. Това са „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев и българо-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот” на режисьора Тонислав Христов. Филмът на Вълдобрев бе представен в Кан на Пазара на филми (Marché du Film) със съдействието на Национален филмов център, а „Правилата”,  взеха Наградата на публиката за документален филм на тазгодишния 15 София Филм Фест.

В късометражната програма България участва с „Втори дубъл” на режисьорката Надежда Косева. Филмът, копродукция с Германия, финансиран и от  Национален филмов център, участва в конкурса с филми от Унгария, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !