Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

14 февруари … с любов от виното „Домейн Пещера”

отпечатай новината

14.02.2012 12:00 | Видян 2625 пъти

14 февруари … с любов от виното „Домейн Пещера”

С любов към истинското вино най-нашумялата звездна двойка от българската театрална и кино сцена, Деян Донков и Радина Кърджилова, призоваха за връщане към исконните български традиции в деня на лозарите Трифон Зарезан и налагане на 14-ти февруари като деня на любовта към виното. Рекламните лица на популярната марка „Домейн Пещера” използваха символиката на деня, за да напомнят, че Трифон Зарезан е празникът, посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното, но по нов стил той се чества на 1-ви февруари.

Секссимволите в българското кино използваха днешната дата, за да  изненадат забързаните и вглъбени в работния си ден жители на София с малко вълнуваща емоция. На изхода на метро станция „Сердика” те посрещаха минувачите и им подаряваха лозови клонки, отрязани от масивите, където се отглежда гроздето за любимото им вино. Радина и Деян призоваваха хората да отнесат клонките в домовете си, да ги полеят с „напитката на боговете” и да си пожелаят здраве, щастие и любов. С пожелание за плодородие, лозови клонки получиха стотици жители и на градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Кампанията даде възможност на хората от градовете, които не са могли до сега да участват в ритуално зарязване на лозя, да се докоснат до традициите на един от най-древните ни празници.

Малко известен факт е, че след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква през 1968 г. денят на свети Трифон се чества на 1 февруари. На тази дата празнува своя професионален празник и почита деня на покровителя на лозарите и винарите само най-големият български винопроизводител Винпром Пещера. През тази година лозовите масиви край Пещера бяха ритуално зарязани от носителя на Аскеер Деян Донков под вещото ръководство на Иван Папазов, изпълнителен директор на „Винпром Пещера”. В благословията за берекет, сочно грозде и пенливо вино се включи и Радина Кърджилова. 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !