12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Рама IX къта 35 милиарда долара

отпечатай новината

25.12.2012 10:45 | Видян 4326 пъти

Рама IX къта 35 милиарда долара

Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Пхумипхон Адунядет Махиталатхибет Раматхибоди Чакринаруебодин Саяминтхатхират Бороманатбопхит е абсолютен световен рекордьор в няколко дисциплини. Той е най-богатият монарх в света, най-дълго управлявалият владетел в историята и най-добрият джазмен сред политическите фигури, който слага Бил Клинтън в малкия си джоб, понеже има професионални дуети с такива светила като Луи Армстронг и рекордни тиражи на своите авторски дискове с музика. Тайландският крал има живот като приказка.

Първият хотел в Тайланд няма нищо общо с огромните и супер луксозни обекти наоколо. Той се намира в самото сърце на Банкок, на пряка на централната му улица „сукумвит”. Туристите няма как да открият и да знаят за него, ако някой дипломат или представител на местното висше общество не ги заведе. Най-култовото място в хотела, на чийто вход пише "без секстуризъм" тук и в който още от основателя – избягал преди трибунала в Нюрнберг фашист, е забранен достъпът на обикновени тайци, е ретро барът. Неговият супер ВИП клиент е кралят. Да, той ходи на бар

Или поне е ходел, когато не е бил на сегашните си 85 години. Доказателствата са по стените. Във вид на снимки на Величеството в джаз дуети със светилата на джаза от Луи Армстронг и Дизи Гилеспи надолу, с които музицират заедно. Може би е странно, може би е смешно, както се пееше в един хит на Васил Найденов, но човекът с 12 имена, наричан за краткост Рама, е доста добър инструменталист. Когато чуете за първи път някой от дисковете му с рекордни тиражи, а не знаете кой е изпълнителят, никога не бихте могли да заподозрете, че може да бъде някакъв друг, освен афроамериканец. Музиката на краля се използва освен за забавление, и за заглушаване. Когато в посланическите резиденции искат да не бъдат чути от вездесъщата и преследваща всеки тайна полиция, просто надуват на "макс" звука с музиката на краля и си говорят спокойно.

В това, че Рама свири перфектно джаз като американец няма нищо странно. Защото всъщност той е американец. Роден е в Кеймбридж, ала не британският, а този в уютния и богат щат Масачузетс. Градчето е популярно и със световноизвестния университет Харвард. Така има шанса да поживее като буен тийнейджър, който си пада много по всичко модно навремето – от джаза на Глен Милър до големите коли. Животът му обаче се променя на 9 юни 1946 г.

На 19 поема престола и оттогава не го е напускал – ненадминат световен рекорд, с който засрамва дори европейската рекордьорка - кралица Виктория от Великобритания. Американецът не е предвиден за крал, понеже е най-малък син на татко си – Рама VII. Всъщност бащата е причина наследникът му да се роди зад Океана. Причината е, че родителят следва медицина в Харвард. Кралят държи малкият принц да получи католическо възпитание и образование в началното училище. И гимназията му е малко нетипична за азиатски владетел. Учи в престижен колеж в Швейцария.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !