34 млн. лв. потрошени незаконно във...

Страховити незаконни договори и сделки са установени при...

Положиха тленните останки на...

Траурната церемония по посрещането на ковчега с тленните...

Писателят дръзнал да говори за наркобароните посети София

отпечатай новината

14.03.2013 15:15 | Видян 1535 пъти

Писателят дръзнал да говори за наркобароните посети София

Международно известният мексикански писател Хуан Пабло Вилялобос посети в дъждовната вторнична вечер София, за представянето на световния бестселър "Пир в бърлогата". Дебютната му книга предизвика международен фурор и е преведена за кратко време на повече от 15 езика. Жестокият свят на мексиканските наркобарони в книгата е представен през погледа на едно дете – син на наркотрафикант.

"Пир в бърлогата" скандализира световната общественост, разкривайки истината за това как живеят богатите хора в Мексико, голяма част от които са натрупали състоянията си от трафик на наркотици. Пред българската публика Вилялобос заяви "В Мексико се живее в постоянен стрес, наркотрафикантите са в пряка връзка с управляващите, престрелките по улиците са ежедневие. Хората вече спряха да използват клаксоните на колите си, защото не знаят дали някой няма да излезе и да ги застреля, а полицията не взема мерки защото е заплашена със същото".

По неговите думи последните шест години в Мексико са загинали и изчезнали повече от 100 хил. души, сред които 80 журналиста разследващи връзките на наркотърговците с властта. Живеещият в Сао Паулу, Бразилия писател казва за книгата си: "Пир в бърлогата" е разсъждение над Мексико от дистанция. Искрено съм убеден, че нямаше да го напиша, ако не бях напуснал страната си – вероятно нямаше да ми се занимава с наркотиците и насилието, които са редовни теми в медиите и ежедневния живот там. А и фокусът ми сигурно щеше да е твърде различен, може би по-подчинен на политическата коректност. Започнах през 2006 г. Спомням си, че всяка сутрин, преди да седна да пиша, изчитах първите страници на два или три мексикански вестника онлайн и те неизменно бяха пълни с трупове и отрязани глави".

Снимка: Мая Любенова

автор: Владислав Христов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !