Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Как да се справим със стреса

отпечатай новината

24.03.2013 09:04 | Видян 1214 пъти

Как да се справим със стреса

Всякаш вече го познаваме, намираме бързо симптомите и едновременно с това следим за всяка нова тенденция или новост в борбата с последиците му. Когато определяме равнището на стреса, или в случаите, когато искаме да разберем дали наблюдаваме позитивен или негативен е по своя характер той, при всички случаи имаме разнообразие от симптоми. Те се определят от индивидуалността на човека и разбира се, от това кой стресов фактор как въздейства на  нашия организъм, пише Супер 19'.

На първо място не се притеснявайте за дреболии. Първата крачка в изграждане на индивидуална  програма за противодействие на отрицателното влияние на стреса е подходящо да изминем като се обърнем към себе си и собствените си възприятия. Можем да отделим и направим списък с онези възприятия, които се оказват най-често причина за нервно напрежение. Налага се да проявим търпение и упоритост, за да се научим да пропускаме най-дребните,  незначителни проблеми, които в повечето моменти ни са се стрували обидни за самите нас. Ако успеете да подредите поне 10 такива момента и да помислите колко често те са ви натъжавали, обиждали, разстройвали  така вече ще знаете че това са стресови фактори, влиянието на които можете да изключите и това зависи само от вас.

Некоректни шофьори край вас, нелюбезни минувачи или търговци, разхвърляна стая у дома – всички тези подробности отминават с бързината на светкавица на фона на целия ни живот, здравното ни състояние и целия наш душевен мир. Добре е, когато сме сигурни, че вече сме успели да изградим самоконтрол и с усмивка да отминаваме дреболиите.

Обратна страна на това отношение към собствените ни възприятия е да сме раздразнителни, тази реакция обаче много успешно се превръща в навик. Колкото по-често се дразним на дреболия, толкова повече ставаме раздразнителни и се превръщаме в жертви на отрицателния стрес.

Поддържайте добър физически статус. Постоянният стремеж за повишаване на енергийната ни ефективност означава да поддържаме оптимално равнище на физическа подготовка. Тя ни дава както физическа сила, така и възможности на много радост, вдъхновение и положителни изживявания. Не бива да пропускаме елегантния, но много важен детайл, че  в битката със стреса, в най-важни за успеха ни, са нашите собствени преживявания. Нали освен това не искаме да изглеждаме като уморен човек който може да се раздразни от всички и от всичко.
Здравословната храна и правилният режим на хранене си позволява да се чувстваме и да изглеждаме превъзходно.

Изключването на лошите храни и  спазването на най- подходящия за собствения ни организъм и начин на живот стериотип в подготовката и консумирането на храните, наслаждаването на естетическите и вкусовите им качества - всички тези детайли ще ни предпазят от превръщането на храненето в заплаха за баланса и в стресов фактор. Отношението ни към храната, нейното приготвяне и начина на консумация  ще ни помогне да запазим равновесието. Японски учени твърдят, че самият ритуал по беленето, рязането и изяждането на един плод манго, например е с изключително терапевтичен ефект при стрес, причинен от излишни нерви. Мангото съдържа съставка, наречена линалол, която спомага за бързото отърваване от стреса. Изследване на учени доказва, че дори само вдишването на миризмата на продукти, които съдържат линалол, помага на човек много по-бързо да се справи с тревогата. Хапнете си и малко шоколад.  

Според учени шоколадът не е просто сладък, вкусен и за съжаление - вреден десерт. В неговото съдържание има вещества, които спомагат за покачване нивото на серотонин в организма. Научно доказано е, че т. нар. хормон на щастието влияе положително на съня и апетита, предизвиква удоволствие и повишава настроението. И все пак избирайте внимателно шоколада си – черният е най-подходящ, ако искате да поддържате здравословен живот и добра фигура.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !