Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Васил Михайлов изкарал за апартамент от Петко Войвода

отпечатай новината

08.04.2013 17:45 | Видян 4400 пъти

Васил Михайлов изкарал за апартамент от Петко Войвода

Васил Михайлов, който преди 2 дни стана на 75, направи голямата си роля с тв сериала "Капитан Петко Войвода". Но това го обрече никога повече да няма такъв успех в следващите 32 години. Независимо, че играе и в двете суперпродукции на българското кино "Хан Аспарух" и "Време разделно", както и в още куп успешни проекти, пише Всеки ден.

Епопеята по заснемането на сериала започва през 1978 г. Всички очакват голям хит, защото с историята на Капитана се захваща режисьорът, направил първата българска хитова поредица – „На всеки километър”. Неделчо Чернев харесва за образа мъжкаря Васил Михайлов.

Снимките продължават 3 години, въпреки че става въпрос само за 12 епизода. Тогава се работи бавно. Не е както днес, когато една серия се прави за ден или най-много за два, независимо че продължителността ѝ е колкото на цял игрален филм. По времето на "Капитан Петко Войвода" се действа бавно, но славно. Една серия отнема дълги месеци.

Точно заради това изчисляването на хонорарите е като за игрален филм. По онова време „окладът” за главна роля е 2000 лева. По спомени на човек от екипа – оператор в продукцията, Васил Михайлов взел по толкова, но само за първите серии на телевизионната поредица. Тя е разделена на три части: "Хайдутин", "Комита" и "Мирен живот".  За втората и третата част по тогава действащите правила се дават съответно по 70% и 50% от хонорарите. Това се прави, за да не стане някой български актьор прекалено богат .

Все пак, ако се съберат парите за всички епизоди, човекът, влязъл в кожата на Капитан Петко Войвода ще да е получилкъм 20 бона – стойността на апартамент в София по онова време. Към тези пари обаче трябва да се добавят и последващите хонорари за "творчески срещи", защото в епохата на соца артистите обикалят като луди по села и паланки, за да се срещат с публиката на своите филми и сериали, като всичко това, разбира се, е официално организирано.

Парите обаче не могат да се сравняват с тези, които взема сценаристът Хайтов например. И все пак Михайлов получава и още един бонус – титлата "народен артист". Тя също има финансов еквивалент. Хора като него, Лили Иванова, Калата, Стоянка, Парцалев и останалите получават по 120 лева на месец за званието. Михайлов обаче не е комерсиален човек. Дори, когато става депутат от БСП, се отказва от заплатата си във Великото народно събрание. В началото 132 от депутатите в първия демократичен парламент обявяват, че ще правят като него. Но всъщност само народния артист, Нешка Робева, Светлин Русев и митрополит Панкратий остават верни на принципа да не товарят държавния бюджет, понеже вземат достатъчно като професионалисти.

Вместо да бъде коментиран заради това обаче, Васил Михайлов най-често е описван в пресата заради славата си на голям любовник. И неслучайно в бенефисния спектакъл за 75-годишнината му е поверена ролята на Дон Жуан.  Женен за биографката на Емил Димитров и с двама сина от този брак, той е неустоим за екранните си партньорки. Вместо да свали секссимвола на онова време Христо Шопов, Ирини Жамбонас завърта на снимачната площадка на "Маргарит и Маргарита" стария Васо. Пак на работен терен пламва и дългогодишната любов на артиста с колежката му Деляна Хаджиянкова, която и до днес обикаля по света и у нас със спектакъла "Клюки от ада". Пресата му приписва и роман с Анастасия Ингилизова – банкерската щерка от сериала "Дървото на живота", която е майка на детето на Деян Донков от тв шоуто "Къртицата" и може да бъде внучка на Михайлов.

Каквото и да направи на сцената и в живота Бай Васо обаче, за всички той си остава единствено и само "Капитан Петко Войвода". Даже, когато поради факта, че са от един край, му приписаха бащинство на Дарина Павлова, екранното, а не личното му име присъстваше в заглавията на жълтата преса. Близостта между историческата личност и актьора е голяма. Двамата имат физическа прилика. Освен това корените на Васил Михайлов са от Беломорска Тракия също както и на Капитана. Както войводата от 19-и век, така и артистът са и изключителни певци. В тяхно изпълнение родопските песни звучат невероятно. Цяла България запява "Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине" и "Руфинка болна легнала" покрай сериала за приключенията на хайдутина, изигран от Васил Михайлов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !